VK wil eigen stablecoin lanceren voor banken, streven naar wereldwijde crypto-hub

2023-01-11

Het Verenigd Koninkrijk wil als eerste land in Europa een eigen digitale valuta lanceren, genaamd een stablecoin van het pond. Dit zal alleen beschikbaar zijn voor banken en het doel is om het bedrijfsleven te overtuigen dat het VK een belangrijke speler is in de crypto-industrie.

Andrew Griffith, de Britse minister van Economische Zaken, heeft in een ontmoeting met het Britse parlement bevestigd dat het land waarschijnlijk binnenkort een stablecoin zal lanceren. De stablecoin zal worden gebruikt voor financiƫle afwikkelingen tussen banken. De regering is toegewijd om van het VK een wereldwijde crypto-hub te maken. De stablecoin zal worden uitgegeven door een externe aanbieder en is de eerste stap om deze crypto-hub vorm te geven. Nadat Rishi Sunak, wie inmiddels verkozen is tot Prime Minister als opvolger van Liz Trus, zijn visie uitsprak over de toepassing van blockchain-technologie in de toekomst lijkt het nu eindelijk concreet te worden.

Rishi Sunak, wie inmiddels verkozen is tot Prime Minister als opvolger van Liz Trus, sprak zijn visie over de toepassing van blockchain-technologie in de toekomst van het Verenigd Koninkrijk vorig jaar al nadrukkelijk uit. Het lijkt erop dat de adoptie van deze visie nu eindelijk ook plaatsvindt bij het merendeel van de parlementsleden. Nu is het wachten tot de overheid het Britse bedrijfsleven ervan kunnen overtuigen dat het streven naar een crypto-hub een goede keuze is.

Er is echter wel iets opmerkelijk aan de uitspraken van Andrew Griffith. Er lijkt namelijk een onderscheid te worden gemaakt tussen een stablecoin en een Central Bank Digital Currency (CBDC). Stablecoins worden normaal gesproken gekenmerkt als crypto’s die altijd evenveel waard willen zijn en uitgegeven worden door de private sector, terwijl CBDC’s worden uitgegeven door centrale banken. Maar in dit geval noemt Griffith de digitale munt die het VK gaat uitgeven een stablecoin en geen CBDC, terwijl deze munt vervaardigd zal worden door de Britse centrale bank. Of dit een bewuste verwoording was is niet duidelijk.

De lancering van de stablecoin door het Verenigd Koninkrijk zal gebeuren in samenhang met het Financial Markets Infrastructure wetsvoorstel, dat onderdeel is van de Financial Services and Markets Bill. De bill is op 10 januari in tweede lezing aangenomen door House of Lords. Het wetsvoorstel zal de Financial Conduct Authority de nodige autoriteit geven om de crypto-industrie te reguleren en licenties voor nieuwe betaalapps te verlenen. Dit proces zal een paar maanden in beslag nemen voordat het wetsvoorstel klaar is.

Andrew Griffith verwacht dat de introductie van een stablecoin zal leiden tot de implementatie van een Central Bank Digital Currency (CBDC) in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt nu een openbare raadpleging gehouden door de Schatkist om te bepalen hoe een CBDC er uit zou moeten zien. Griffith heeft aangegeven dat de overheid geen toegang zal hebben tot individuele transactiegegevens van de CBDC voor consumenten, banken zullen hier verantwoordelijk voor zijn. Dat is wel opmerkelijk aangezien het de kracht en essentie (volgens velen) van blockchain-technologie ondermijnt, namelijk de transparante en efficiƫnte aard. Er zal een lange doorlooptijd zijn voor de implementatie van CBDC, waarbij de nadruk ligt op orde en niet op snelheid.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord