VIX-index

2023-04-04

De VIX-index, ook bekend als de CBOE Volatility Index of “fear gauge”, is een real-time marktindex die de verwachte volatiliteit van de S&P 500-index voor de komende 30 dagen meet. De VIX is ontwikkeld door de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en wordt berekend op basis van de prijzen van S&P 500-opties.

De VIX-index wordt vaak gebruikt als een indicator voor marktonzekerheid en risicoperceptie, waarbij een stijging van de VIX duidt op toenemende volatiliteit en angst onder beleggers, en een daling van de VIX wijst op afnemende volatiliteit en een grotere mate van marktstabiliteit en optimisme.

Als een contrair indicator werkt de VIX doorgaans tegengesteld aan de algemene markttrend: wanneer aandelenmarkten stijgen en beleggers optimistisch zijn, daalt de VIX, terwijl de VIX stijgt tijdens marktdalingen en toenemend pessimisme. De VIX-index helpt beleggers en handelaren om de algehele marktstemming te beoordelen, en kan worden gebruikt om potentiƫle keerpunten in de markt te identificeren, alsmede om risicobeheerstrategieƫn te ontwikkelen en te implementeren.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord