Verzwakkende liquiditeit van BUSD door teruglopende vraag en dreigende regelgeving

2023-03-05

Sinds regelgevers druk hebben uitgeoefend op de stablecoin van Paxos, hebben crypto-investeerders ongeveer $7 miljard aan tokens afgekocht bij de uitgever. Hierdoor is de liquiditeit van Binance USD, de Paxos-uitgegeven stablecoin die wordt gebruikt op ‘s werelds grootste cryptobeurs, afgenomen. Volgens CoinGecko is de marktkapitalisatie van Binance USD op vrijdag gedaald tot $9,5 miljard.

Sinds Paxos aankondigde te stoppen met het slaan van nieuwe BUSD-tokens, is de vraag naar deze stablecoin snel afgenomen, met als resultaat dat de omloop van BUSD voor het eerst sinds juni 2021 onder de $10 miljard is gezakt. De reden voor deze daling is de opdracht van de toezichthouder van de staat New York Department of Financial Services (NYDFS) en de dreiging van een aanklacht door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Paxos voor het aanbieden van niet-geregistreerde diensten.

On-chain data laten zien dat investeerders sinds 13 februari ongeveer $6,7 miljard aan BUSD hebben ingewisseld bij Paxos. Als gevolg hiervan is dogecoin (DOGE) BUSD vervangen als de negende grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, volgens CoinMarketCap. Binance USD, de door Paxos uitgegeven stablecoin onder het merk van ‘s werelds grootste cryptobeurs naar handelsvolume, daalde naar een marktkapitalisatie van $9,5 miljard op vrijdag, volgens gegevens van CoinGecko.

Coinbase, een grote Amerikaanse cryptobeurs, zal vanaf 13 maart de handel in BUSD op zijn platform pauzeren vanwege zorgen over liquiditeit. Volgens Coinbase CEO Brian Armstrong is dit een voorzorgsmaatregel om mogelijke toekomstige liquiditeitsproblemen of operationele zorgen rondom inwisselingen te voorkomen. Crypto-marktonderzoeksbureau Kaiko’s directeur onderzoek, Clara Medalie, denkt dat Coinbase’s beslissing om BUSD te schrappen als een voorzorgsmaatregel is genomen.

Uit gegevens van Kaiko blijkt dat het dagelijkse handelsvolume voor BUSD op Coinbase de afgelopen twee maanden slechts ongeveer $9 miljoen bedroeg, terwijl de marktdiepte binnen 2% van de marktprijs slechts $600.000 was. Dit maakt de prijs van de stablecoin kwetsbaar voor schommelingen. De marktdiepte vertegenwoordigt de open koop- en verkooporders voor een activum binnen een bepaald prijsbereik; hoe dieper de markt, hoe stabieler de prijs is.

Daarnaast is de liquiditeit van BUSD op Binance, de belangrijkste markt van de stablecoin, aanzienlijk verslechterd vorige maand. Volgens Kaiko is de marktdiepte binnen 2% voor BUSD-USDT en BUSD-DAI stablecoin-paren gedaald tot $123 miljoen van $200 miljoen in februari voorafgaand aan de aankondiging van Paxos.

Al deze factoren maken de algehele liquiditeit van BUSD “zeer dun”, aldus Clara Medalie, directeur onderzoek bij het crypto-marktonderzoeksbureau Kaiko. Dit is zorgwekkend voor een stablecoin die theoretisch altijd 1:1 met de Amerikaanse dollar zou moeten handelen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord