Toegenomen Volatiliteit en Prijsstijging Bitcoin Versterken Aantrekkingskracht Call Options

2023-04-04

De positieve correlatie tussen de marktwaarde van Bitcoin en de impliciete volatiliteit zorgt voor een snellere prijsstijging voor holders van call options. Deribit, een crypto-optiebeurs, biedt met haar vooruitziende Bitcoin-volatiliteitsindex (DVOL) inzicht in de marktverwachtingen voor prijsschommelingen in de komende 30 dagen, net zoals de VIX-index van CBOE dat doet voor aandelen.

Dit jaar is er echter een belangrijk verschil ontstaan. Terwijl de VIX-index nog steeds fungeert als de angstindicator voor Wall Street en stijgt tijdens periodes van risicoaversie, heeft de DVOL-index een positieve correlatie ontwikkeld met de prijs van de cryptocurrency. De 30-daagse correlatiecoëfficiënt tussen de prijs van Bitcoin en de DVOL-index sloeg begin januari om naar positief en bereikte vorige week een hoogtepunt van 0,85. Op het moment van schrijven bedraagt de coëfficiënt 0,72. Dit maakt call options die aan Bitcoin zijn gekoppeld aantrekkelijker dan ooit, volgens waarnemers.

Greg Magadini, directeur van derivaten- en cryptodata-provider Amberdata, vertelde aan CoinDesk: “Sinds het begin van 2023 vertoont Bitcoin een sterk regime van positieve correlatie tussen de spotprijs en de impliciete volatiliteit. Dit keert de situatie van 2022 om. Het beloont kopers van call options met directionele spotwinsten en toenemende volatiliteitswinsten.”

De DVOL-index, geïntroduceerd in begin 2021, meet de 30-daagse impliciete of verwachte volatiliteit van Bitcoin met behulp van het orderboek voor opties van Deribit. De VIX-index is gebaseerd op de optieprijzen van de S&P 500-aandelenindex.

De positieve correlatie tussen de DVOL-index en de prijs van de cryptocurrency betekent dat call options kunnen profiteren van zowel gunstige richtingsbewegingen als een stijging van de impliciete volatiliteit. Met andere woorden, call options zullen waarschijnlijk sneller in prijs stijgen tijdens bullish bewegingen dan put options tijdens bearish bewegingen.

Spencer Hallarn, een OTC-handelaar bij een crypto-handelsfirma en liquiditeitsverschaffer GSR, vertelde CoinDesk: “Er van uitgaande dat de correlatie tussen de spotprijs en de volatiliteit aanhoudt, verhoogt dit de aantrekkelijkheid van het bezitten van call options, omdat een koper van call options een ‘dubbele klap’ kan slaan en wint op zowel Delta (richtingswinsten) als Vega (impliciete volatiliteitswinsten) in een snel stijgende markt.”

De positieve correlatie staat in schril contrast met vorig jaar, toen de neerwaartse trend van Bitcoin na een 18 maanden durende bullish trend handelaren verraste, wat leidde tot paniekerige aankopen van put options. Destijds piekte de DVOL-index tijdens opmerkelijke prijsdalingen en zagen put options een snellere prijsstijging tijdens bearish koersbewegingen dan call options tijdens correctieve rallies.

De VIX-index van CBOE stijgt tijdens bearish marktomstandigheden en daalt of blijft stabiel als de markt aantrekt. Dit komt doordat aandelenhandelaren doorgaans op de lange termijn bullish zijn en snel put options aanschaffen ter bescherming bij de eerste tekenen van zwakte in de aandelenmarkt. De vraag naar bescherming neemt af wanneer de markt aantrekt, wat leidt tot een daling van de VIX. Het netto-effect is dat put options sneller in waarde stijgen tijdens marktinzinkingen dan call options tijdens opwaartse trends.

Bitcoin steeg in de eerste drie maanden van het jaar met bijna 70%, wat inging tegen de verwachtingen van een aanhoudende marktdaling. Volgens het OTC-technologieplatform Paradigm zijn fondsen zich gaan richten op topside of bullish handelaren via opties.

De angst om iets te missen, of FOMO, zou binnenkort kunnen toeslaan en zorgen voor een grotere vraag naar opties, waardoor de DVOL-index verder stijgt. Pierino Ursone, hoofd opties bij Deribit, legde uit dat de positieve correlatie tussen de DVOL-index en de prijs kan leiden tot een toename in de vraag naar out-of-the-money call options met een hogere uitoefenprijs: “Wanneer de cryptomarkt soms omhoogschiet, wil iedereen er volledig in zitten (FOMO, vooral omdat we afkomstig zijn van het niveau van $68.000). Als de extra vraag naar out-of-the-money hogere uitoefenprijs call options op gang komt voor crypto, moet men zich ervan bewust zijn dat deze erg sterk en volhardend kan zijn.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord