Tether/USDT verliest 10 miljard in market cap sinds TerraUST/LUNA drama

2022-05-23

Tether/USDT lijkt indirecte klappen op te vangen van de recente gebeurtenissen rondom TerraUST en LUNA. In crypto is ieder debacle reden voor een mediacircus en een hoop fear, uncertainty & despair (FUD) en dat is nu niet anders. Er wordt veel uit verband getrokken en men gooit hier en daar olie op het vuur. Tijd om de situatie te verhelderen en de paniek te laten deëscaleren.

Onlangs is TetherUST, een van de meest gebruikte stable coins gerund door algoritmes en gebackt door Terra’s eigen token LUNA, unpegged geraakt van de waarde van 1 Amerikaanse dollar. Dat is uiteraard niet de bedoeling van een ‘stable’ coin, waarvan geacht wordt dat de waarde stabiel blijft. Daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan met TerraUST en LUNA. Veel mensen zijn hun inleg die ze veilig achtten verloren. Deze breuk van vertrouwen zou een aanleiding kunnen zijn voor de recente FUD rondom Tether.

Tether is verreweg de meest gebruikte stable coin die er bestaat en wordt direct gepegt met de Amerikaanse dollar. Na de ineenstorting van TerraUST en LUNA is Tether voor 0,98 verhandeld, waarna mensen stelden dat ook deze stable coin zou kunnen ontsporen. Dezelfde mensen zijn zich niet bewust van de significante verschillen tussen beide stable coins. Het is namelijk al een lange tijd bekend dat LUNA een té volatiele token is om een stable coin te backen. Van de Amerikaanse dollar kan dat daarentegen niet gezegd worden. Bovendien wordt Tether handmatig bijgestuurd in plaats van volledig bestuurd te worden door algoritmes.

In essentie is de boodschap dat er niet zo snel verbanden gelegd hoeven te worden. De oorzaak van de kleine depeg had slechts te maken met het verwerken van aflossingen tussen Tether en USDT. De CEO van Tether, Paolo Ardoino, zei hierover op Twitter: ‘Goedemorgen. Herrinering dat tether USDT aflossingen verwerkt op een waarde van 1$ via tether.to. >300M is afgelost in de afgelopen 24u zonder moeite.’ Op een ander medium stelde hij investeerders gerust door te zeggen dat ‘Tether geen terugbetalingen heeft geweigerd en dat ook niet zal doen voor geverifieerde klanten’.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord