TerraUST en LUNA zorgen met instorting voor enorme paniek

2022-05-17

Als je enigszins begaan bent met crypto kan het je de laatste dagen niet ontgaan zijn: De crash van TerraUST en LUNA. Deze gebeurtenis heeft niet alleen onwetende leken maar ook doorgewinterde experts geschokkeerd. Onder andere de grootte van het project, de adoptie ervan en het vertrouwen dat hieraan gebonden is maakten dat men volledig verrast is door dit nieuws. Wat is er precies gebeurd en nog belangrijker, hoe nu verder?

TerraUST is een stable coin en behoorde tot voorkort tot het rijtje Binance USD (BUSD), Tether USD (USDT) USD Coin (USD) en DAI, of met andere woorden, de meest bekende en gebruikte stable coins. Zoals de naam impliceert wordt van een stable coin verwacht dat deze stabiel blijft in waarde. In dit geval betreft het de waarde van 1 Amerikaanse dollar. Om dit te laten werken wordt een stable coin gebackt door een andere coin, om via een burn en mint dynamiek de waarde van de stable coin te controleren. Iedere stable coin gebruikt hier andere methoden voor. De methode van UST/LUNA is zeer innovatief en daardoor geliefd door gebruikers. Het wordt namelijk volledig gerund door algoritmes.

Maar na 18 maanden succesvol gedraaid te hebben gaat het dan toch mis. Op 9 mei heeft een kettingreactie van gebeurtenissen ervoor gezorgd dat dit systeem niet meer werkt, met als resultaat dat TerraUSD (UST) unpegged is geraakt. Vervolgens heeft het geautomatiseerde protocol zichzelf verder in de nesten gewerkt. Holders van TerraUST en LUNA hebben enorme verliezen gemaakt en helaas houdt het daar niet op. De gebeurtenis heeft behoorlijk wat FUD (fear, uncertainty & desperation) gezaaid binnen de cryptosphere. Toch is het merendeel van de experts het er over eens dat dit de integriteit van crypto in zijn geheel niet aantast.

Zo was er altijd al een groep zeer kritisch op het protocol van Terra Labs. Ten eerste zou het runnen op algoritmes een te autonoom en oncontroleerbaar systeem zijn. Ten tweede is LUNA geen sterke tegenhanger om een stable coin mee te ondersteunen. Dit maakt het slagen van Terra om gebruikers via hun tokenomics aan te moedigen TerraUST te burnen en LUNA te minten en vice versa, om de stabiele waarde van 1$ te behouden, tevergeefs. De andere meest gebruikte stable coins zoals USDT (Tether) en USDC (USD Coin) worden direct door fiat assets gebackt. Veel betrouwbaarder als je het ons vraagt.

Hoe je het ook went of keert, dit is slecht voor de reputatie van decentralized finance (DeFi) en crypto in zijn geheel. Met de hoeveelheid uit verband getrokken FUD die al verspreid wordt zit je als crypto gebruiker niet te wachten op een legitieme reden voor paniek. Maar er is ook een positieve kant aan het verhaal. Het was al bekend dat dit kon gebeuren, dus beter nu dan na een eventuele massa adoptie. Daarnaast is een crash als deze niet onbekend in andere industrieën. De verklaarbaarheid en de mogelijkheden een soortgelijke crash te voorkomen zouden ons gerust moeten stellen. De CEO van Huobi Global, Jun Du, zei hierover: ‘Wat we hiervan kunnen leren is dat in de toekomst, stable coins gebackt moeten worden door minder volatiele tokens’.

Verder stelt hij dat de duurzaamheid van een industrie altijd afhangt van de vraag naar de geboden diensten. Over de impact van de gebeurtenis en de toekomst van crypto zei Jun Du: ‘Crypto als technologie en activaklasse introduceert waarde en innovatie die uniek en onvervangbaar zijn, en we zijn van mening dat één rotte appel op korte termijn geen invloed zal hebben op de vraag naar crypto-activa en de industrie als geheel op lange termijn.’

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord