Stablecoin showdown: Analyse van de prestaties van Tether en USD Coin in de crypto-markt

2023-01-18

Analytici van Nansen, een onderzoeks- of analysebedrijf dat zich richt op de crypto-industrie, hebben een overzicht gemaakt van hoe het met de top stablecoins gaat in de afgelopen 12 maanden. Hieruit bleek dat Tether op nummer één stond en USD Coin op nummer twee. Het onderzoek liet zien dat het gebruik van stablecoins sterk is toegenomen in 2022. De groei van deze munten was hoger dan verwacht en ook het aantal gebruikers was hoger dan verwacht.

Tether (USDT) is nog steeds de grootste stablecoin met betrekking tot totale marktkapitalisatie en heeft 4 miljoen unieke adressen. Het lijkt erop dat Tether vaak wordt gebruikt voor kleine transacties, voornamelijk door gebruikers in ontwikkelingslanden, in plaats van grote investeerders. USD Coin van Coinbase staat op de tweede plaats, zij hebben samen een grote voorsprong op de andere stablecoins in termen van marktkapitalisatie en aantal transacties. In dit artikel analyseren we de factoren die deze stablecoins delen en juist onderscheiden om zo hun succes en kansen in kaart te brengen.

Het is belangrijk te vermelden dat voor Tether, recentlijk een crisis akelig dichtbij kwam. De ineenstorting van het Terra-ecosysteem en FTX hebben de stablecoin sterk beïnvloed. Veel gebruikers verloren hun vertrouwen in Tether en verkochten deze als gevolg van paniek. Bedrijven als Binance en Coinbase hebben zich uitgesproken over deze discussie en er zijn zelfs handelsparen verwijderd of gratis swaps aangeboden. Het vertrouwen in Tether is naar een historisch laag niveau gezakt en transparantie wordt steeds belangrijker. Hoewel we niet precies weten hoe de gecentraliseerde entiteiten achter Tether en andere stablecoins werken, kunnen we wel zien hoe gebruikers deze tokens gebruiken en welke wallets het meest populair zijn. Ondanks deze recente gebeurtenissen blijft Tether de meest gebruikte stablecoin.

In de wereld van crypto zijn er maar weinig assets die een redelijk stabiele prijs kunnen behouden, en dat zijn de stablecoins. Tether (USDT) en USD Coin (USDC) zijn niet de enige stablecoins op de markt, er zijn er veel met verschillende kenmerken. Maar we zullen ons in dit specifieke geval concentreren op de twee belangrijkste stablecoins, op basis van hun totale marktkapitalisatie. In de recente periode, toen Tether te maken kreeg met een crisis, heeft USD Coin geprobeerd om gebruikers van stablecoins over te halen om over te stappen.

De overeenkomsten van USDT en USDC

Beide Tether en USD Coin zijn gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar, wat betekent dat hun waarde zo dicht mogelijk bij de waarde van de dollar moet zijn. Hoewel ze beide cryptovaluta zijn, zijn hun waardes veel stabieler dan andere cryptovaluta’s. Beide stablecoins bieden snellere transactiesnelheden dan andere cryptovaluta’s. Tether en USD Coin zijn gebouwd op de Ethereum blockchain, waardoor ze meer veelzijdigheid hebben en daardoor ondersteund worden door veel verschillende soorten wallets.

De verschillen tussen USDT en USDC

Hoewel ze beide snelle transactiesnelheden bieden, hebben USDT en USDC twee totaal verschillende ‘block times’, afhankelijk van de token die wordt gebruikt. Hoewel Circle ook kritiek heeft ondervonden, biedt het wel meer transparantie dan veel andere grote stablecoins. Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee beter is, aangezien Tether meer gekapitaliseerd lijkt en meer gebruikt wordt, maar USD Coin een betere transparantie heeft. Over het algemeen is USD Coin het meest geschikt voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in transparantie en heeft het ook snellere transactiesnelheden voor TRC-20 USDC-tokens. Beide zijn betrouwbare stablecoins en domineren de markt, maar aangezien transparantie belangrijk is, is USD Coin momenteel het meest aan te raden.

Stablecoins zijn onmisbare onderdelen van het crypto-ecosysteem; als ze goed gebruikt worden, zorgen ze voor betrouwbaardere en veiligere transacties. Voor de industrie is het belangrijk dat stablecoins zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC) consistent blijven en transparant zijn voor hun gebruikers, zodat er geen interne problemen ontstaan. We kunnen niet voorspellen hoe 2023 eruit zal zien voor deze stablecoins, maar als Tether niet het probleem van transparantie oplost, kan USD Coin Tether in populariteit overtreffen. In 2023 zou USD Coin daarom de meest gebruikte stablecoin kunnen worden in de crypto-wereld.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord