Spanningen tussen SEC en crypto-industrie: Ether-status en regelgeving onder de loep

2023-04-19

Het afgelopen jaar hebben financiële toezichthouders, met name de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), veel discussie veroorzaakt vanwege hun strenge houding ten opzichte van cryptocurrencies. Deze onenigheid kwam onlangs weer tot uiting tijdens een langdurige hoorzitting in het Amerikaanse Congres, waar SEC-voorzitter Gary Gensler werd ondervraagd over de regelgeving rondom digitale activa.

In een vijf uur durende hoorzitting voor het House Financial Services Committee weigerde Gensler te bevestigen of ether, de op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, als een effect moet worden beschouwd. Tijdens de zitting werd Gensler bestookt met vragen over de voorgestelde regelgeving, de korte reactietijd voor het publiek op deze regels, en de benadering van de SEC ten opzichte van crypto-bedrijven die in de VS willen opereren.

Het was de eerste keer in ruim een jaar dat Gensler voor het House Financial Services Committee verscheen. Commissievoorzitter Patrick McHenry bekritiseerde de SEC voor het gebrek aan duidelijke regels voor digitale activa. Hij stelde dat de huidige aanpak van de SEC innovatie naar het buitenland drijft en de Amerikaanse concurrentiepositie in gevaar brengt.

Ranking Member Maxine Waters uitte haar bezorgdheid over het feit dat de hoorzitting zich voornamelijk op Gensler richtte, terwijl er meer urgente kwesties zijn, zoals recente bankfalen, een woningcrisis en een mogelijke schuldplafondstilstand. Waters prees echter wel de SEC voor haar inspanningen om crypto-criminelen aan te pakken.

Een heikel punt tijdens de hoorzitting was de vraag of ether een effect is. Gensler weigerde hierop een direct antwoord te geven en herhaalde slechts dat het afhankelijk is van de feiten en de wet. Volgens Joshua Ashley Klayman, hoofd van Fintech en Blockchain bij Linklaters, is dit een positief teken voor de industrie.

Tijdens de hoorzitting werd Gensler ook ondervraagd over het gebrek aan regelgevende duidelijkheid voor crypto-bedrijven. Gensler benadrukte dat bedrijven zich moeten registreren en voldoen aan de regels om het investerend publiek te beschermen. Verschillende congresleden, zoals Warren Davidson en McHenry, betoogden echter dat de SEC onvoldoende duidelijkheid heeft geboden voor de industrie om dit daadwerkelijk te kunnen doen.

Aan de andere kant gaven sommige wetgevers, zoals Stephen Lynch, aan dat er wel degelijk voldoende richtlijnen en duidelijkheid zijn, maar dat de crypto-industrie deze niet accepteert. Lynch verwees hierbij naar recente handhavingsacties en gezamenlijke verklaringen van federale toezichthouders.

Het is duidelijk dat er nog steeds veel discussie is over de regelgeving en het toezicht op cryptocurrencies. De recente hoorzitting in het Congres benadrukt het belang van een open dialoog tussen regelgevende instanties, wetgevers en de crypto-industrie om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Het vinden van een evenwicht tussen innovatie en bescherming van investeerders blijft een uitdaging, maar het is van cruciaal belang om een ​​stabiele en duurzame groei van de crypto-sector te waarborgen.

Het debat over de status van ether als effect of commodity toont aan dat er nog veel onduidelijkheden zijn binnen de regelgeving. Dit kan gevolgen hebben voor andere cryptocurrencies en de manier waarop ze worden gereguleerd. Naarmate de digitale activa-sector blijft groeien en evolueren, zullen zowel wetgevers als toezichthouders hun benadering van regelgeving moeten herzien om te voldoen aan de veranderende behoeften van de markt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord