Silvergate failliet verklaard door moederbedrijf

2023-03-09

Het moederbedrijf van Silvergate, een bekende cryptobank die als veilige en betrouwbare plek bekend stond voor het opslaan van digitale activa, heeft aangekondigd de bank te liquideren. Dit is een nieuwe tegenslag voor de cryptosector, maar de impact op de Bitcoin koers lijkt vooralsnog beperkt te zijn, met slechts een kleine daling van ongeveer 2%. Naast het opslaan van digitale activa bood de bank ook andere diensten aan, zoals leningen en betalingsverwerking.

Hoewel het faillissement van Silvergate veel beleggers heeft verrast, was het eigenlijk al verwacht. Er gingen al geruchten over financiële problemen van de bank en dit werd bevestigd toen ze hun cijfers van 2022 bekendmaakten in januari. Vorige week vroegen ze ook uitstel aan voor een verplichte SEC-rapportage. Gisteravond kondigde het moederbedrijf Silvergate Capital Corporation aan dat ze vanwege recente ontwikkelingen in de industrie en regelgeving hebben besloten om de activiteiten te stoppen en een liquidatieplan op te stellen. In dit plan staat dat alle klanten hun deposito’s zullen terugkrijgen.

Vorige week kondigden verschillende cryptobedrijven, waaronder Coinbase, Paxos, Gemini, BitStamp en Galaxy Digital, aan dat ze de samenwerking met Silvergate zouden stopzetten na een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van de bank bij de ineenstorting van FTX. Niet lang daarna kondigde de bank aan dat ze hun exchange-afdeling zouden sluiten op 3 maart. Silvergate speelde een belangrijke rol in de cryptomarkt, vooral voor bedrijven. Het is namelijk vaak lastig voor cryptobedrijven om een zakelijke bankrekening te krijgen, en Silvergate bood hiervoor een oplossing. Nu de grote cryptobedrijven elders hun heil hebben gezocht en klanten hun geld terugkrijgen, lijkt het erop dat de rol van Silvergate op de cryptomarkt is uitgespeeld.

Er zijn nog veel onduidelijkheden over de impact van het faillissement van Silvergate op andere cryptobedrijven die fondsen bij de bank hadden staan of anderszins aan de bank waren blootgesteld. Het nieuws heeft wel geleid tot lichte dalingen op de cryptocurrency markt. De Bitcoin koers daalde met ongeveer 2% ten opzichte van de dag ervoor, en ook andere digitale activa zoals Ethereum en Ripple daalden in waarde. Er is nog veel onduidelijkheid over hoe deze ontwikkeling de cryptomarkt op lange termijn zal beïnvloeden.

Het faillissement van Silvergate is teleurstellend voor sommige investeerders, maar het betekent niet het einde van cryptocurrency. De sector blijft groeien en er zijn nog steeds veel kansen voor investeerders om te profiteren van de opkomst van crypto. Ondanks de val van FTX, Silvergate en BlockFi, en zelfs de dreigementen vanuit de Amerikaanse overheid, blijft Bitcoin meer waard dan 20.000 euro. Dit laat zien dat crypto nog steeds sterk staat en niet ten val kan worden gebracht door regulatie en negatieve berichten. Er is nog steeds veel potentieel in de cryptomarkt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord