SEC klaagt Terraform Labs en mede-oprichter aan voor fraude

2023-02-17

Op donderdag heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een juridische procedure gestart tegen Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon, de organisatie achter de niet-succesvolle TerraUSD stablecoin. Deze procedure is er voor de SEC op dit moment een van velen die gericht is op crypto.

De SEC beweert dat Terraform en Kwon investeerders hebben misleid over meerdere zaken, waaronder wie TerraUSD gebruikte voor betalingen. In de aanklacht noemt de SEC het yield-bearing Anchor Protocol en de LUNA-token “crypto asset securities”. De SEC heeft Terraform en Kwon aangeklaagd voor fraude, de verkoop van niet-geregistreerde effecten, de verkoop van niet-geregistreerde security-based swaps en andere gerelateerde aanklachten.

Het yield-bearing Anchor Protocol is een gedecentraliseerd financieel (DeFi) platform dat is gebouwd op het Terra blockchain-netwerk. Het stelt gebruikers in staat om rente te verdienen op hun cryptocurrency-stortingen, met rendementen die vaak hoger zijn dan die van traditionele spaarrekeningen. Het Anchor Protocol maakt gebruik van een stabiele munt genaamd UST (TerraUSD) om een stabiele rente te bieden, die is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Het is een van de meest populaire DeFi-platforms op het Terra-netwerk.

De aanklacht beweert dat Terraform en Kwon ook investeerders hebben misleid over een cruciaal aspect van hun aanbod, namelijk de stabiliteit van UST. Als de prijs van UST onder de $1,00 “peg” zou dalen en niet snel door het algoritme zou worden hersteld, zou dit volgens de aanklacht het einde betekenen van het hele Terraform-ecosysteem. Dit komt omdat UST en LUNA geen reserve van activa of enige andere ondersteuning hadden.

Volgens de aanklacht hebben Kwon en Terraform samengewerkt met een Amerikaans handelsbedrijf, dat niet bij naam genoemd werd, om de UST-peg te herstellen nadat deze bijna 10 cent was gedaald in mei 2021. Het handelsbedrijf kocht hoeveelheden van de UST-token en kreeg LUNA-tokens van Terraform in ruil. Na het herstel van UST in mei 2021 begonnen Terraform en Kwon echter direct met het afleggen van misleidende verklaringen over hoe de UST-peg aan de dollar werd hersteld. Ze benadrukten de effectiviteit van het algoritme achter UST, maar verzuimden te vermelden dat de herstel van de UST-peg te danken was aan de bewuste interventie van het Amerikaanse handelsbedrijf.

De ineenstorting van TerraUSD vorig jaar veroorzaakte een golf van faillissementen in de crypto-industrie. Terraform Labs heeft aan Bloomberg verklaard dat het niet door de SEC is benaderd over de juridische procedure, terwijl de SEC geen commentaar heeft gegeven aan Bloomberg. In een persbericht verklaarde de Directeur van Enforcement van de SEC, Gurbir Grewal, dat het project “noch gedecentraliseerd, noch financieel” was. “Het was gewoon een fraude die werd ondersteund door een zogenaamde algoritmische ‘stablecoin’ – waarvan de prijs werd gecontroleerd door de aangeklaagden, en niet door enige code”, aldus Grewal.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord