Sberbank biedt goudgedekte digitale financiële activa aan als antwoord op financiële sancties

2022-12-29

De Russische grootbank Sber, voorheen bekend als Sberbank, heeft de eerste uitgifte van goudgedekte digitale financiële activa (DFAs) aangekondigd. De bank beschouwt DFAs als een “uitstekend alternatief” voor investeringen in tijden van dedollarisatie. Op 26 december publiceerde Sber het nieuws over de eerste uitgifte van goudgedekte DFAs. De diversificerende metaalverkoper en fabrikant Solfer was de eerste belegger die de uitgegeven activa verwierf. Goudgedekte DFAs vertegenwoordigen monetaire rechten die afhankelijk zijn van de goudprijzen. Volgens de juridische documentatie van de uitgifte zal de bank tot 150.000 DFAs aanbieden aan potentiële beleggers om te kopen. De DFAs zullen tot 30 juli 2023 verkrijgbaar zijn. In het document wordt gewag gemaakt van “hoge risico’s” voor beleggers die inherent zijn aan dit soort activa, waaronder “het risico op onliquiditeit”.

Alexander Vedyakhin, eerste plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van Sber, stelt dat dit soort DFAs een alternatief zijn voor traditionele investeringen in tijden van dedollarisatie, veroorzaakt door de internationale financiële sancties die op Rusland zijn opgelegd na de invasie in Oekraïne: “We verwachten dat het aantal zakelijke klanten op ons platform snel zal groeien en dat we het aanbod van digitale financiële activa zullen uitbreiden.” Hoewel de huidige wetgeving over de DFA in 2020 van kracht is geworden, heeft de Russische president Vladimir Poetin in juli 2022 een wet verboden die digitale financiële activa als betaalmethode verbiedt. In juni meldde een dochteronderneming van een andere staatsbank uit Rusland, VTB Factoring, de eerste belangrijke transactie met digitale financieringsactiva. Als onderdeel van de deal verwierf de bankdochter een tokenisatie van het schuldenpakket van het ingenieursbedrijf Metrowagonmash, uitgegeven via het fintechplatform Lighthouse. Sber voerde later in juli zijn eerste transactie met DFAs uit, door de driemaandelijkse activa ter waarde van 1 miljard roebel (ongeveer 14,5 miljoen dollar op het moment van de pers) uit te geven.

Digitale financiële activa (DFAs) zijn digitale tokens die gebruikt worden als een vorm van investering of financiering. Ze kunnen gebaseerd zijn op een aantal verschillende zaken, zoals aandelen, schulden, eigendomsrechten of andere financiële instrumenten. DFAs zijn vaak gebaseerd op blockchaintechnologie, wat betekent dat ze op een gedecentraliseerde manier worden opgeslagen en beheerd.

Er zijn verschillende soorten DFAs, waaronder goudgedekte DFAs, die gebaseerd zijn op de waarde van goud. De waarde van deze DFAs hangt af van de prijs van goud op de markt en kan dus fluctueren. DFAs kunnen worden gebruikt als een investeringsmiddel of als een manier om financiering te verkrijgen voor een bedrijf of project. Ze kunnen ook worden gebruikt als een manier om te handelen op de financiële markten of om bepaalde financiële rechten te verkrijgen.

DFAs zijn nog relatief nieuw en zijn nog niet wijdverspreid in gebruik. Het is belangrijk om op te merken dat het investeren in DFAs risico’s met zich meebrengt, zoals het risico op onliquiditeit of fluctuaties in de waarde van het activum. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen of DFAs geschikt zijn als een investering voor u en om de relevante risico’s en beperkingen te begrijpen voordat u in DFAs investeert.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord