Sam Bankman-Fried pleads not guilty to criminal charges in connection with FTX’s collapse

2023-01-04

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptovaluta-uitwisseling FTX, heeft zich onschuldig verklaard aan strafrechtelijke aanklachten, wat leidt tot een belangrijke juridische confrontatie tussen hem en twee van zijn voormalige zakenpartners die hem dicht aan het hart liggen.

De 30-jarige ondernemer, die op borgtocht van 250 miljoen dollar is vrijgelaten, werd dinsdag in een federaal gerechtshof in Manhattan terechtgesteld, omringd door advocaten en met zijn moeder, Barbara Fried, achter hem zittend. Advocaat Mark Cohen heeft de onschuld van Bankman-Fried ten aanzien van alle aanklachten bevestigd. Bankman-Fried, ooit gezien als het publieke gezicht van de crypto-industrie, is vorige maand op twee aanklachten van fraude per telegraaf en zes aanklachten wegens samenzwering aangeklaagd vanwege zijn rol in wat een federale aanklager omschreef als “een fraude van epische proporties”.

De autoriteiten beschuldigen Bankman-Fried ervan het geld van klanten van FTX te hebben gestolen om leningen af te betalen die door Alameda Research, de bijbehorende crypto-hedgefonds van FTX, waren aangegaan. Ze zeggen ook dat hij die fondsen heeft gebruikt om investeringen in andere bedrijven te doen en donaties aan de campagnes van politici van beide partijen om de publieke beleidsvorming te beïnvloeden. In openbare verklaringen na het faillissement van FTX in november heeft Bankman-Fried volgehouden dat hij geen fraude heeft gepleegd en niet op de hoogte was dat het geld van klanten op onjuiste wijze werd gebruikt.

Twee senior leidinggevenden van Bankman-Fried’s crypto-bedrijven, Gary Wang, de mede-oprichter van FTX, en Caroline Ellison, die diende als CEO van Alameda, hebben zich schuldig verklaard aan meerdere strafrechtelijke aanklachten en werken samen met federale aanklagers. Ellison verontschuldigde zich tijdens het indienen van haar bekentenis vorige maand, en vertelde de rechtbank dat ze “accordeerde met meneer Bankman-Fried en anderen om de ware aard van de relatie tussen Alameda en FTX, inclusief de kredietregeling van Alameda, niet openbaar te maken”. Aanklager Danielle Sassoon vertelde de rechtbank op dinsdag dat er meer dan 1 miljoen slachtoffers kunnen zijn van de instorting van FTX. Aanklagers hebben het plan om een verzoek tot mededeling aan slachtoffers via een website in te dienen, in plaats van hen allemaal individueel op de hoogte te stellen, aldus Sassoon.

Als onderdeel van zijn vrijlating is Bankman-Fried onder huisarrest op het huis van zijn ouders in Palot Alto, Californië. Hij draagt een monitoringapparaat en heeft zijn paspoort afgegeven. Als hij op alle aanklachten schuldig wordt bevonden, kan hij tot 115 jaar gevangenisstraf krijgen. Vorige maand werd hij op een borgtocht van 250 miljoen dollar vrijgelaten tijdens zijn eerste optreden op Amerikaans grondgebied sinds zijn arrestatie in de Bahama’s, waar hij woonde en zijn bedrijven runde. Volgens de aanklagers heeft Bankman-Fried een van de grootste financiële fraudezaken uit de Amerikaanse geschiedenis georkestreerd, door miljarden dollars te stelen van FTX-klanten om verliezen bij het zusterhedgefonds Alameda Research te dekken. FTX en Alameda waren beiden in december failliet gegaan nadat beleggers hun stortingen haastig van de beurs hadden teruggetrokken, wat een liquiditeitscrisis veroorzaakte en een besmetting veroorzaakte in de hele crypto-industrie.

De nieuwe CEO van FTX, John Ray III, die bekendheid had verworven door de liquidatie van Enron in de vroege jaren 2000 te leiden, zei tijdens een congreshoorzitting dat op de FTX-site gestorte klantengelden waren samengevoegd met fondsen bij Alameda, wat een aantal speculatieve, hoogrisicobeleggingen had gemaakt. Ray omschreef de situatie bij de twee bedrijven als “ouderwetse embezzlement” in handen van een klein groepje “zeer onervaren en onsophisticeerde individuen”. Afzonderlijk op dinsdag waarschuwden Amerikaanse toezichthouders op een verklaring marktdeelnemers voor de bijzondere risico’s die worden gepresenteerd door de cryptocurrencymarkt vanwege de prevalentie van fraude, volatiliteit, misleiding en defect risicobeheer. “Het is belangrijk dat risico’s die verband houden met het crypto-actorsector die niet kunnen worden gemitigeerd of gecontroleerd niet naar het bankensysteem migreren,” luidde de verklaring, uitgegeven door de Federal Reserve, de Federal Deposit Insurance Corporation en het Office of the Comptroller of the Currency.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord