Rusland zoekt in blockchain mogelijk platform voor internationale betalingen

2022-06-14

Het is één groot circus als het gaat over de opinie van Rusland ten opzichte van cryptocurrencies. In de publicatie van een rapport dat eerder dit jaar werd opgeleverd door de centrale bank werd duidelijk dat zij niets van cryptocurrencies moesten hebben. Zij pleitte namelijk voor een strikt verbod op alle mogelijke interactie met de digitale valuta’s. Het ministerie van financiën stelde mildere maatregelen voor en die werden gesteund door de Russische regering. Nu wil Rusland zelfs de mogelijkheid onderzoeken van blockchain als potentiële oplossing voor het probleem omtrent internationale handel.

Het hoofd van de centrale bank in Rusland, Elvira Nabiullina, gaf aan dat internationale handel in crypto overwogen wordt. Dit noemde ze volgens Kommersant tijdens haar bezoek aan het St. Petersburg Economic Forum (SPIEF). ‘Ons standpunt is dat cryptocurrency niet mag worden gebruikt als unit of account in Rusland zelf. Wat betreft gebruik in internationale transacties, als het niet het Russische financiële systeem binnendringt, is het mogelijk’.

Na de Russische invasie in Oekraïne en de daarop volgende Westerse sancties omtrent internationale handel – waar de exclusie bij SWIFT de hoofdrol speelde – lijkt Rusland nu in blockchain een mogelijke oplossing te zien. Waar voorheen geclaimd werd dat blockchain de nationale soevereiniteit ondermijnt, is er momenteel een authentiek, blockchain gedreven platform voor internationale handel in volle ontwikkeling. De ontwikkelaar is het Novosibirsk Institute of Software System (NIPS), een partij die aangesloten is bij overheidsorganisatie Rostec. Zij hebben aangekondigt een blockchain platform genaamd CELLS ontwikkeld te hebben die capabel is het SWIFT systeem te vervangen. CELLS zou zoals zij verkondigen ‘een echt alternatief kunnen bieden voor de internationale betalingsdiensten die door het SWIFT-systeem worden aangeboden’.

De CEO van Rostec group, Oleg Yevtushenko, legde uit dat de betalingsfunctie in lokale nationale valuta die door het nieuwe systeem wordt aangeboden, gebruikers in staat zal stellen westerse sancties tegen Rusland te omzeilen. Verder zou het systeem in staat zijn ‘een hoge snelheid en veilige transacties’ mogelijk te maken, met wel 100.000 transacties per seconde en de mogelijkheid deze hoeveelheid te verdubbelen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord