RBI-voorzitter waarschuwt voor risico’s private cryptocurrencies en pleit voor verbod

2022-12-22

De voorzitter van de Reserve Bank of India (RBI), Shaktikanta Das, heeft volgens geruchten beweerd dat private cryptocurrencies de volgende financiële crisis zouden kunnen veroorzaken, tenzij ze verboden worden. 

Das maakte een onderscheid tussen private en publieke cryptocurrencies, waarbij hij opmerkte dat centrale banken achter hun eigen publieke cryptocurrencies staan, zoals de digitale euro of, in dit geval, de digitale roepie. Private cryptocurrencies worden gedefinieerd als alle digitale munten die niet door centrale banken worden uitgegeven, waaronder Bitcoin. 

Das betoogde dat private cryptocurrencies geen onderliggende waarde hebben en significante risico’s vormen voor de macro-economie en financiële stabiliteit, en dat het simpelweg reguleren en laten groeien van de cryptocurrency-industrie niet voldoende zou zijn om een financiële ramp te voorkomen. In plaats daarvan stelde hij voor dat een volledig verbod op cryptocurrencies in India de beste aanpak zou zijn. 

Het is vermeldenswaard dat Dass’ opmerkingen moeten worden beschouwd in het licht van de recente lancering van een proefproject voor de eigen centrale bank-digitale munt (CBDC) van de Reserve Bank of India. Deze digitale roepie, of “digital rupee”, zal een directe digitale representatie van de fysieke roepie zijn en zal worden uitgegeven en ondersteund door de RBI zelf. Het doel van de lancering van de digitale roepie is om de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van het geldsysteem te verhogen door middel van het aanbieden van een digitale optie voor consumenten en bedrijven.

Er wordt verwacht dat de digitale roepie een aanvulling zal zijn op de bestaande betaalmogelijkheden, zoals contant geld en elektronische betalingen, en niet zal vervangen. Het zal beschikbaar zijn via verschillende kanalen, zoals mobiele telefoons en bankterminals, en zal gebruik maken van beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat de munt wordt misbruikt of gekopieerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat het onwaarschijnlijk is dat de kritische opinie van de RBI tegenover bitcoin objectief is. Er lijken andere belangen mee te spelen, zoals de genoemde digital rupee. Een centrale bank zal namelijk sneller het gebruik van een eigen currency aanmoedigen dan dat van een private currency zoals bitcoin.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord