Oprichter Ethereum verhelderd zijn toekomstvisie met SoulBound Tokens

2022-06-22

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, publiceerde in mei 2022 een whitepaper over zogenaamde Soulbound Tokens. Deze non-fungible tokens (NFTs) zullen zoals de naam impliceert eenmalig in ontvangst genomen kunnen worden door de ontvanger, om ze vervolgens nooit meer van de hand te kunnen doen. Of sinister omschreven: Ze zullen eeuwig aan je ziel verbonden blijven. Vitalik Buterin is ervan overtuigd dat dit concept in de toekomst een grote rol zal vervullen en geeft alleen al met de titel van de whitepaper veel over zijn toekomstvisie bloot: ‘Decentralized Society: Finding Web3’s Soul’.

De whitepaper trapt af met een klaarblijkelijk naar eigen hand verweven vertaling van een quote van Lao Zi, een eeuwenoude Chinese filosoof die een bekende filosofische stroming genaamd het taoïsme stichtte. De vertaling luidt ‘De Dao is het hart en de thuis van tienduizend dingen, goede zielen koesteren het, verloren zielen vinden er hun herberg’. De Tao uit het taoïsme betekent bron, weg, of doelgericht-gaan. Vitalik Buterin lijkt de ‘Dao’ anders te definiëren, namelijk met een ‘decentralized autonomous organisation’ die onze samenleving overkoepelt of zoals het in de whitepaper genoemd wordt: ‘Decentralized Society (DeSoc)’.

Dus, wat is nu precies de toegevoegde waarde van het eeuwig bezitten van iets dat niet verhandelbaar is? Volgens de whitepaper gaat de inzet van Soulbound Tokens (SBTs) enorm variëren. Ze zullen dienen als bewijsstukken van herkomst, het ontgrendelen van leensystemen zonder onderpand, het mogelijk maken van een gedecentraliseerd sleutel/wachtwoord-management en het meetbaar maken van het abstracte begrip decentralisatie en de adoptie ervan.

Of en hoe deze web3 technologie uiteindelijk precies gebruikt zal worden, is voor nu slechts stof om over te speculeren. Het is wel duidelijk dat Buterin en zijn collega’s zich richten op de decentralisatie van de samenleving, waarbij ze juist instanties lijken te willen voorzien van de mogelijkheid gebruik te maken van de technologie. Zo zou je bij een opleiding bijvoorbeeld via SBTs kunnen aantonen dat je bepaalde diploma’s hebt behaald. Zo bezit jij – en dus niet een centrale partij – over het enige legitieme bewijs van, in dit geval, jouw prestatie. Naast dit voorbeeld zijn er ontelbare toepassingen te verzinnen voor het systeem.

Buterin verwacht eind 2022 live te gaan met Soulbound Tokens. Vervolgens zou dit door World of Warcraft geïnspireerde concept in 2024 mainstream zijn. Dit lijkt misschien onwaarschijnlijk, vooral als je beredeneerd dat de meeste succesverhalen over crypto projecten tot op heden nog een sterk verband houden met monetaire voordelen voor belanghebbenden. Toch wijst het verleden uit dat we Vitalik Buterin niet moeten onderschatten.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord