Artifical Intelligence, oftewel AI, is de laatste tijd veel in opspraak. Het ontwikkelt zich razendsnel waardoor mensen zich afvragen of het voortuigang of een bedreiging is. Dat het zich razendsnel ontwikkelt is ook weer gebleken toen ChatGPT, een van de AI-gedreven tools van de firma OpenAI, openbaar toegankelijk werd. Met ChatGPT kunnen gebruikers zoals de naam suggereert chatten, waarbij ze allerlei vragen kunnen stellen die vervolgens beantwoord worden op een mens-achtige manier. Van scholieren die hun huiswerk uitbesteden tot developers die stukken code laten schrijven, en dat alles in split-second, je kunt het zo gek niet bedenken.
OpenAI is een onderzoeksbedrijf gevestigd in San Fransisco dat erop gericht is om AI te creëren en te promoten die de mensheid ondersteunt. Naar eigen zeggen voeren ze onderzoek uit om te helpen zorgen dat AI in lijn blijft met menselijke waarden. OpenAI is een opgericht door Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman en Ilya Sutskever. Hoewel de projecten van OpenAI al jaren in ontwikkeling zijn en er ook al publieke beta’s zijn geweest, ontving het bedrijf verreweg de meeste publiciteit sinds November 2022, wanneer ChatGPT publiekelijk beschikbaar werd. Ook de toepassing ‘Dall-E2’ is veel in opspraak. Deze tool maakt het mogelijk om met een simpele input (een beschrijving of een aantal woorden) een unieke afbeelding te genereren. Ter illustratie: wij hebben Dall-E de opdracht gegeven een afbeelding te genereren op basis van de input ‘realistische tekening van een stier’.

Microsoft gaat de komende jaren tot 10 miljard dollar investeren in OpenAI. Deze investering zal OpenAI helpen groeien en hun capaciteiten uit te breiden. Microsoft investeerde al eerder in 2019 een miljard dollar in het bedrijf. Deze nieuwe investering toont aan dat Microsoft kunstmatige intelligentie als een belangrijk onderdeel voor de toekomst ziet. Het bedrijf wil binnenkort ChatGPT toevoegen aan zijn eigen cloudplatform Azure, en het programma kan worden gebruikt om de productiviteit van gebruikers te verhogen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met de bekende Office-programma’s.
Ook beleggers en crypto-traders vragen zich af of zij baat hebben bij het gebruik van AI. Of sommigen gaan er zelfs al mee aan de haal. We zetten de meest gebruikte toepassingen op een rijtje. Houd echter in gedachte dat AI nog volop in ontwikkeling is en ongeacht hoe goed deze fungeert, je altijd je eigen beslissingen moet maken.
Taalverwerking: De modellen voor natuurlijke taalverwerking kunnen worden gebruikt om nieuwsartikelen, social media berichten en andere tekstgegevens te analyseren om trends te identificeren die specifiek zijn voor bepaalde cryptocurrencies. Dit kan nuttig zijn voor het begrijpen van de stemming op de markt en voor handelaren om slimme beslissingen te nemen.
Blockchain-analyse: OpenAI’s modellen kunnen worden gebruikt om gegevens van de blockchain te analyseren, zoals het aantal transacties en de moeilijkheidsgraad van de mining, om inzicht te krijgen in de algehele gezondheid van het netwerk en mogelijke zwakke plekken te identificeren. Zo kunnen de modellen worden getraind om patronen te herkennen in de blockchain gegevens die een potentiële aanval of andere zwaktes in de beveiliging aangeven.
Controleren van de code van smartcontracts: modellen zoals GPT-3 kunnen worden gebruikt om code te genereren voor slimme contracten, wat kan bijdragen aan verbetering van de kwaliteit en veiligheid van deze codes.
Naleven van wetgeving: OpenAI kan modellen ontwikkelen die gebruikt worden om crypto transacties te volgen en te controleren of deze voldoen aan wet- en regelgeving, zoals anti-witwas (AML) en know-your-customer (KYC) eisen.
Beheer van cryptocurrency wallets: OpenAI’s modellen kunnen worden gebruikt om een tool te ontwikkelen voor het beheren van cryptocurrency wallets. Hiermee kunnen gebruikers inzicht krijgen in hun cryptocurrency bezit en meerdere wallets tegelijk beheren via één interface.
Fraude detectie: OpenAI’s modellen kunnen worden gebruikt om fraudegevallen te detecteren op crypto exchanges en wallets, zoals phishing, hacking en witwassen. Daarnaast kunnen deze modellen ook gebruikt worden om een systeem te ontwikkelen voor het beheer van risico’s, dat crypto-beleggers en handelaren helpt om risico’s die verbonden zijn aan het investeren in de crypto-markt te evalueren en te beperken.
De mogelijkheden lijken oneindig en dat is voor velen reden voor enthousiasme. Die doelgroep willen we nog eens extra op het hart drukken je eigen, autonome beslissingen te maken en Artificial Intelligence te beschouwen als een tool en niets meer.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord