Open Interest in XRP schiet omhoog naar $800 miljoen nu Crypto-handelaren hopen op Alt Season

2023-03-29

Terwijl de juridische strijd tussen Ripple Labs en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voortduurt, kijken beleggers opnieuw naar de termijnmarkt die verband houdt met de op betalingen gerichte cryptocurrency XRP. Er is hoop dat Ripple zijn rechtszaak tegen de SEC zal winnen en daarmee meer risiconemend gedrag in de bredere markt zal stimuleren. Sinds 22 maart is de waarde van XRP met 57% gestegen en heeft een tienmaandelijks hoogtepunt bereikt van $0,584, volgens gegevens van CoinDesk.

Sinds de rally begon, is de notionele open interest, of de in onafgewikkelde en actieve contracten verhandelde dollarwaarde op termijn- en eeuwigdurende termijnbeurzen, met bijna 90% gestegen tot $843 miljoen. Dit is het hoogste niveau sinds december 2021, aldus gegevens van Coinglass. Een gelijktijdige stijging van open interest en prijs duidt doorgaans op een instroom van nieuw geld aan de optimistische kant en bevestigt de opwaartse trend.

Op het moment van schrijven waren de financieringspercentages, die de kosten van het aanhouden van optimistische lange of pessimistische korte posities vertegenwoordigen, op de meeste beurzen positief. Dit wijst op de dominantie van optimistische leverage-handelaren. Ook de bredere markt liet een stijging zien, waarbij bitcoin boven de $28.000 uitkwam, waarmee de verliezen van eerder deze week werden teruggedraaid nadat de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Binance had aangeklaagd.

“De optimistische impuls komt voort uit de zaak van Ripple tegen de SEC, waar het optimisme voor een overwinning van Ripple steeds dominanter lijkt te worden”, aldus Lewis Harland, portfoliobeheerder bij Decentral Park Capital, in een marktupdate.

“Misschien zet een overwinning van Ripple een optimistische impuls in gang verder langs de risicocurve (alt-season)”, voegde Harland eraan toe. Alt-season is een cryptojargon dat een periode beschrijft waarin alternatieve cryptocurrencies zoals XRP, SOL, DOT, gaming tokens, DeFi-munten en meme-munten beter presteren dan bitcoin en ether.

Ripple en XRP zijn niet onderling uitwisselbaar. Terwijl Ripple een fintechbedrijf is dat zich richt op het opbouwen van een wereldwijd betalingsnetwerk, is XRP een onafhankelijk digitaal activum dat wordt gebruikt voor zaken als online betalingen en valutaswaps. Eind 2020 beschuldigde de SEC het Ripple-netwerk van het verkopen van niet-geregistreerde effecten nadat het platform voor $1,3 miljard aan XRP had verkocht. Ripple heeft altijd volgehouden dat XRP een commodity is, geen effect zoals beweerd door de SEC. Effecten worden strenger gereguleerd dan grondstoffen en vereisen meer transparantie en rapportage door bedrijven. Een overwinning van Ripple zal waarschijnlijk de bredere markt opvrolijken, maar een verlies zou het risicomijdend gedrag kunnen doen opleven.

“Een overwinning voor de SEC zou ook gevolgen kunnen hebben voor andere altcoins, omdat zij waarschijnlijk aan strengere regelgeving zullen worden onderworpen”, zei Markus Thielen, hoofd onderzoek en strategie bij crypto-dienstverlener Matrixport, in een notitie aan klanten op maandag. “Als Ripple echter succesvol is in deze zaak, zal de wettigheid van XRP op de Amerikaanse markt worden versterkt en zal dit helpen om een prijsrally te stimuleren.”

Kortom, de uitkomst van de rechtszaak tussen Ripple en de SEC heeft invloed op zowel de XRP-markt als de bredere cryptomarkt. Een gunstige uitkomst voor Ripple zal waarschijnlijk leiden tot een toename van risicovolle investeringen in alternatieve cryptocurrencies, terwijl een overwinning voor de SEC strengere regelgeving zou kunnen betekenen voor altcoins. Beleggers en handelaren blijven de ontwikkelingen in deze zaak nauwlettend in de gaten houden, aangezien de uitkomst gevolgen kan hebben voor de toekomst van de crypto-industrie.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord