NFT marketplace OpenSea getroffen door data breach

2022-06-30

OpenSea.io, het meest gebruikte platform voor het verhandelen van non-fungible tokens (NFTs), ondervindt momenteel veiligheidsproblemen door een interne data breach. Scammers maken hier gretig gebruik van en benaderen een grote groep consumenten van het platform door gebruik te maken van hun blootgestelde gegevens. Het is niet voor het eerst dat de firma het doelwit is van (cyber)aanvallen, maar ditmaal lijkt het probleem afkomstig van een aangesloten organisatie die e-mails faciliteert.

OpenSea is als voorloper in de NFT-business en met een gebruiksvriendelijke UI medeplichtig aan de opkomst van een enorme hype omtrent NFTs. Die hype nam net zoals alle crypto-gerelateerde hypes in een slechte markt af. Dat neemt echter niet weg dat het nog steeds verreweg het meest gebruikte platform is voor het verhandelen van NFTs. Nog niet iedereen is bekend met NFTs en voor de meesten die dat wel zijn is vaak niet bekend wat hier nu echt het nut van is. Sterker nog, er wordt vaak gedacht dat een NFT niets meer is dan een simpele JPEG met daaraan een idioot prijskaartje. Met de manier waarop NFTs hedendaags gepresenteerd worden in het gros van de media is die opinie zeer begrijpelijk.

Er zijn echter ook veel nuttige toepassingen van NFTs en we kunnen slechts voorspellen dat de kwantiteit én kwaliteit ervan alleen maar zal toenemen. Nu heb je al NFTs die een real-life value hebben, oftewel een toegevoegde waarde in het echte leven. Als je kan bewijzen dat je de eigenaar bent van een bepaalde NFT, kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot bepaalde evenementen. In de gaming-industrie zou de techniek ingezet kunnen worden om in-game assets een echte waarde te geven door het te koppelen aan echte valuta. Technisch (in de coding) zijn er met NFTs oneindig veel mogelijkheden, in tegenstelling tot wat de menigte denkt. We schreven eerder over de recentelijk gepubliceerde whitepaper over Soulbound Tokens (SBTs) van Ethereum oprichter Vitalik Buterin, waarin NFTs essentieel zijn. Op basis van dit soort ontwikkelingen zou je kunnen stellen dat het aannemelijk is dat NFTs in de toekomst een belangrijke rol zullen vervullen.

Het komt de laatste tijd helaas vaak voor dat een vertrouwd crypto-platform van grote proporties getroffen wordt door een probleem. Bij voorgaande fiasco’s zoals dat van TerraUST en Celsius waren die problemen zo goed als funest. Bij de data breach van OpenSea zijn de consequenties niet zo groot. Dat heeft grotendeels te maken met de verklaarbare oorzaak. Een medewerker van Customer.io, de e-mail consulent van het platform, heeft zijn inloggegevens misbruikt om gebruikersgegevens te downloaden en exporteren. Hierdoor zijn veel gebruikers de laatste dagen gebombardeerd met phishing attempts via SMS en e-mail. Laat dit dus ook een wake-up-call zijn voor alle gebruikers van OpenSea die dit lezen en zich hier nog niet van bewust waren. OpenSea erkende het probleem in het openbaar op Twitter. Zo schreven ze: ‘An employee of our email vendor, http://Customer.io, misused their employee access to download & share email addresses with an unauthorized external party. Email addresses provided to OpenSea by users or newsletter subscribers were impacted.’

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord