Marktkapitalisatie

2023-04-11

Marktkapitalisatie, vaak afgekort tot “marktkap” of in het Engels ‘’market cap’’, is een financiële maatstaf die wordt gebruikt om de totale waarde van een bedrijf, cryptocurrency of financieel instrument te bepalen. Het is een belangrijke indicator om de omvang, financiële stabiliteit en groeipotentieel van een onderneming of activum te meten.

De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs per aandeel. Bij cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum, wordt de marktkapitalisatie berekend door het aantal uitstaande eenheden van de betreffende cryptocurrency te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs per eenheid. Marktkapitalisatie wordt vaak gebruikt om bedrijven of cryptocurrencies te categoriseren op basis van hun grootte. 

Er zijn over het algemeen drie categorieën:

  1. Large-cap: Bedrijven of cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van meer dan $10 miljard worden doorgaans beschouwd als large-cap. Deze bedrijven zijn vaak gevestigde marktleiders met een stabiele financiële basis en een bewezen staat van dienst. Ze worden doorgaans als minder risicovol beschouwd voor beleggers.
  2. Mid-cap: Mid-cap bedrijven of cryptocurrencies hebben een marktkapitalisatie tussen $2 miljard en $10 miljard. Deze ondernemingen bevinden zich vaak in de groeifase en bieden een groter groeipotentieel in vergelijking met large-cap ondernemingen. Ze kunnen echter ook een hoger risico met zich meebrengen vanwege hun kleinere omvang en de competitieve markt waarin ze zich bevinden.
  3. Small-cap: Bedrijven of cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van minder dan $2 miljard worden beschouwd als small-cap. Deze ondernemingen zijn meestal jongere bedrijven in de vroege groeifase en kunnen aanzienlijke groeimogelijkheden bieden. Ze worden echter ook geassocieerd met een hoger risico vanwege hun onbewezen staat van dienst, volatiliteit en gevoeligheid voor marktschommelingen.

Het is belangrijk op te merken dat marktkapitalisatie slechts één maatstaf is om bedrijven en cryptocurrencies te evalueren. Beleggers moeten ook rekening houden met andere factoren, zoals financiële prestaties, groeipotentieel, marktaandeel en concurrentiepositie, bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord