Koers van cryptocurrencies maakt flinke duikvlucht

2022-06-10

Als HODLer van Bitcoin (BTC) of altcoins zoals Ethereum (ETH) of Binance Coin (BNB) was het afgelopen week voor menig emotioneel persoon niet prettig om geconfronteerd te worden met je portfolio. De huidige koers – getroffen met een daling in double digits – kent zoals gewoonlijk mogelijke verklaringen, zoals de verhouding tussen de Amerikaanse inflatiecijfers en de door de Federal Reserve opgelegde rentepercentages. Ook lijkt het vertrouwen verder te dalen en angst toe te nemen met de opmerkelijke gebeurtenissen rondom Celsius, een vertrouwd handelsplatform. Gelukkig is niet alles ‘blue’, want cryptominers blijven de wereld verrassen met een nieuwe hashrate ATH (all time high).

De koers van Bitcoin en Binance Coin zijn de afgelopen 7 dagen met respectievelijk 21.8% en 23.9% gedaald, om nog maar te zwijgen over de koersdaling van Ethereum die met 31% een flinke duikvlucht onderging. Wij denken dat de verklaringen in deze casus eerder te vinden zijn in de actualiteit dan in de technische analyse.

Vrijdag werden de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt aan de hand van het consumentenprijsindex (CPI), een maatstaf voor de gemiddelde prijs die men marktconform in een land betaalt voor goederen en diensten. Het resultaat: een schokkende 8,6%. Om de lading weer te geven kunnen we stellen dat nadat de inflatiecijfers vorig jaar al opgelopen waren tot 4,99%, in het vorige decennium geen percentage van 2,8% of hoger bereikt werd. Deze cijfers leken al een drastische invloed uit te oefenen op de koers van Bitcoin, die met 6,5% daalde, maar dat bleek met onze huidige kennis slechts het begin. En daar bleef het niet bij. De menigte voorspelt aan de hand van de nieuwe inflatiecijfers onheil over de aanstaande acties van de Amerikaanse centrale bank, ook wel de Federal Reserve genoemd, die aanstaande woensdag een meeting heeft omtrent de rentepercentages. Er wordt rekening gehouden met een agressieve beweging van de Fed met prijsstijgingen op hypotheekrente en persoonlijke leningen, die er reeds al waren. Het lijkt erop dat een gedeelte van de koersdaling een weerspiegeling is van mensen die zich hierop voorbereiden.

Celsius, een DeFi platform dat opnames en swaps van cryptocurrencies faciliteert en een rente van, zoals Celsius zelf stelde, 18,63% kon bieden aan mensen die cryptogeld lenen van het bedrijf. Celsius zet nu echter volledig de kraan dicht door abrupt te stoppen met alle opnames en swaps. Hedendaags kun je dus je vraagtekens zetten bij de quote die groots verkondigt wordt op de website van Celsius, die luidt: ‘1.7 million people call Celsius their home for crypto’. Wel geeft het mooi de breedte van dit leen en staking platform weer. Eerder was het al niet duidelijk wat Celsius met opgehaalde funds verrichte. Deze bewegingen lijken de vroege geruchten over de problemen die Celsius zou ervaren met het bieden van liquiditeit te bevestigen. FUD (fear, uncertainty & despair) werken hierbij als een vermenigvuldigingsfactor en was al in opkomst tijdens recente affaires zoals die van TerraUST.

THR

Bron: www.blockchain.com

Voor de toekomst van cryptocurrencies is het interessant om de ontwikkelingen rondom inflatie en het beleid dat overheden hierop toepassen nauwlettend in de gaten te houden. Aanstaande woensdag komt de Fed met een conclusie en hier gaat ongetwijfeld een economische reactie op volgen. Ondertussen blijven cryptominers de wereld wel verrassen ondanks de worstelingen die zij hebben ervaren met overheden. De Bitcoin hashrate heeft namelijk een nieuwe ATH bereikt: 231.428 TH/s, oftewel terahashes per second. Dit is een van de positieve ontwikkelingen van het blockchain netwerk, dat alsmaar steviger wordt en zich lijkt voor te bereiden op een duurzame toekomst.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord