Japanse overheid overweegt opheffing van verbod op stablecoins, wat betekent dit voor de crypto-markt?

2022-12-24

Op dit moment is het in Japan verboden om buitenlandse stablecoins te gebruiken, wat betekent dat munten zoals Tether USD (USDT) en USD Coin (USDC) niet toegestaan zijn in het land. Echter, volgens de Japanse media zou de financiĆ«le toezichthouder van het land, de Financial Services Agency (FSA), bezig zijn met het opheffen van dit verbod. Dit zou betekenen dat Japanse investeerders toegang krijgen tot deze vorm van digitale valuta en dat stablecoins mogelijk meer geaccepteerd worden als betaalmiddel in het land. 

Stablecoins

Een stablecoin is een type digitale valuta dat is gekoppeld aan de waarde van een andere valuta, zoals de Amerikaanse dollar, om de volatiliteit te verminderen. Stablecoins zijn ontworpen om een eenvoudig middel te bieden voor mensen om aan de zijlijn te blijven staan binnen de wereld van crypto. Ze zijn, in theorie, gedekt door de waarde van de gekoppelde valuta, wat betekent dat je een stablecoin meestal kunt inwisselen voor de gekoppelde waarde, zoals 1 Amerikaanse dollar voor 1 Tether USD (USDT). Stablecoins zijn bedoeld om meer stabiel te zijn dan andere cryptovaluta, zoals Bitcoin, die bekend staan om hun volatiliteit. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat stablecoins nog steeds blootgesteld zijn aan risico’s en dat de waarde ervan kan fluctueren.

Mogelijke opheffing van stablecoin-verbod in Japan

In Japan was het tot op heden verboden om stablecoins uitgegeven door partijen uit andere landen te gebruiken. De Financial Services Agency (FSA) lijkt nu echter van plan om dit verbod op te heffen, mits er lokale partijen tussen zitten die de waarde van de stablecoins beschermen. Deze partijen zullen verantwoordelijk zijn voor het garanderen van voldoende reserves en er zal een limiet van 1 miljoen Japanse yen per transactie gelden voor internationale overboekingen met stablecoins. Dit is ongeveer 7.000 euro en betekent dat transacties met grote bedragen niet mogelijk zijn met stablecoins in Japan. Bovendien zullen de betrokkenen bij transacties hun volledige identiteit moeten delen met de FSA. Hoewel dit opheffen van het verbod niet veel vrijheid biedt voor Japanners, biedt het wel mogelijkheden voor het gebruik van stablecoins in het land.

Japan is de op twee na grootste economie ter wereld met een bruto binnenlands product van 4,3 biljoen dollar en ruim 125 miljoen inwoners. De Financial Services Agency (FSA) lijkt van plan om het verbod op stablecoins op te heffen, wat een positief teken is voor de crypto-markt en investeerders in Japan. Dit zal de mogelijkheid bieden voor investeerders om deel te nemen aan deze markt. Tot op heden had geen van de 31 geregistreerde crypto exchanges in Japan stablecoins aangeboden, maar dat kan nu veranderen. De Japanse overheid lijkt belang te hechten aan het geven van meer mogelijkheden aan investeerders binnen de crypto-sector. Het is echter onzeker hoe de markt zich zal ontwikkelen, dus het is niet zeker of we in 2023 weer een opleving zullen zien.

Conclusie

In samenvatting kan worden gesteld dat het eventueel opheffen van het verbod op stablecoins in Japan een positieve ontwikkeling is voor de crypto-markt en investeerders in het land. Het biedt de mogelijkheid voor investeerders om deel te nemen aan deze markt en kan leiden tot een toename van het gebruik van stablecoins als betaalmiddel. Echter, het recente verleden heeft uitgewezen dat het belangrijk is om te onthouden dat stablecoins nog steeds blootgesteld zijn aan risico’s en dat de waarde ervan kan fluctueren.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord