Japanse investeerder hopen de hoge belastbaarheid van crypto te verlagen

2022-08-06

Japanse overheden hebben tijdens de opkomst van cryptocurrencies weinig te bieden gehad aan enthousiastelingen. Het toegepaste beleid, met name het hoge belasting percentage, heeft op nationale bodem in ieder geval niet bijgedragen aan de innovatie van de cryptosphere en web3. Daar willen twee Japanse crypto partijen met aanzien zo snel mogelijk verandering in brengen.

Het gaat om de Japan Crypto-Asset Business Association (JCBA) en de Japan Crypto-Asset Exchange Association (JVCEA). Zij hebben gezamenlijk een een rapport uitgebracht waarin verzocht wordt de belasting in Japan op crypto-inkomsten te verlagen. Dit betreft alle vergaarde inkomsten door cryptocurrencies tijdens een lagere koers te kopen en bij een hogere koers (met marge) te verkopen. De partijen richten zich op een verlaging tot maximaal 20% aan belasting over de genoemde crypto-inkomsten. Daar blijft het echter niet bij. De partijen willen belasting op crypto-winsten compleet de wereld uit helpen.

Er is een onderscheid te maken tussen crypto-inkomsten en zogenaamde crypto-winsten. Laatstgenoemde betreft de winst die behaalt wordt door bepaalde activiteiten, zoals ten eerste het uitlenen van cryptocurrencies. Daarnaast is er ‘staking’, waarbij participanten hun investering voor bepaalde tijd beschikbaar stellen voor een liquidity pool en daar vervolgens rente voor ontvangen. En tenslotte heb je nog mining, waarbij in jip-en-janneketaal, mensen computers aan het werk zetten om met veel rekenkracht transacties op de blockchain te verifiëren.

Er zijn weinig landen in de wereld die de hoogte van de belastbaarheid van crypto in Japan evenaren. Voor het overgrote restant van de wereldbevolking dat affiniteit met crypto heeft, lijkt 55% belasting over crypto-inkomsten bijna onwerkelijk. Daarmee zou een verlaging naar 20% een grote stap zijn voor de Japanners, als je gelooft in de visie en toekomst van web3. Die richt zich namelijk op decentralisatie, blockchain-technologieën en op tokens gebaseerde economie. Deze ontwikkeling zou de deuren kunnen open voor Japanse innovators binnen deze sector. Dat wordt dan ook nadrukkelijk benoemd in het rapport van de JCBA en JVCEA.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord