Italië verhoogt belasting op cryptocurrencies na goedkeuring van MiCA wet

2023-01-04

De Italiaanse Senaat heeft op 29 december 2022 een nieuwe wet goedgekeurd die crypto-handelaren in het land verplicht om belasting te betalen over hun winsten. Volgens de nieuwe wet moeten handelaren die meer dan 2.000 euro aan winst hebben gemaakt, 26% belasting betalen. Deze belasting is relatief hoog en zal waarschijnlijk niet in de smaak vallen bij de gemiddelde Italiaanse belegger.

In Italië is het belastingtarief voor cryptocurrencies verhoogd als gevolg van een nieuwe wet die deze digitale assets beschouwt als “een digitale afbeelding van waarde of rechten die elektronisch kunnen worden verzonden of opgeslagen met behulp van gedeelde databasetechnologie of iets vergelijkbaars”. Voorheen werden cryptocurrencies in het land niet behandeld als een echte valuta.

In Italië hebben mensen nu de mogelijkheid om hun bezittingen op 1 januari op te geven, waarbij een belastingtarief van 14% van toepassing is. Dit is bedoeld om mensen ertoe te bewegen dit vaker te doen. De nieuwe belastingwet bevat ook maatregelen zoals boetes voor het niet tijdig betalen van belastingen, fiscale incentives om banen te creëren en een verlaging van de pensioenleeftijd. Daarnaast bevat de wet ook belastingverlagingen ter waarde van 21 miljard euro voor bedrijven en huishoudens die te maken hebben met de energiecrisis.

Voor het eerst werd er in september in Italië een vrouwelijke premier verkozen: Giorgia Meloni. Zij kwam met het nieuwe belastingvoorstel en heeft tot nu toe veel steun ontvangen. Dit is ondanks het feit dat ze tijdens haar verkiezing in september beloofde om enorme belastingverlagingen door te voeren. Op dit moment heeft ze dat nog niet waargemaakt, al is er wel ondersteuning geboden voor de energiecrisis. De financiële situatie van Italië kan ook een rol spelen in deze beslissing. De rente op Italiaanse staatsobligaties is ruim 2% hoger dan die van Duitsland, wat aangeeft dat investeerders weinig geneigd zijn om geld te lenen aan Italië. Drastische belastingverlagingen zullen de situatie hier niet beter op maken.

De Eurozone is een monetaire unie van landen die de euro als hun munteenheid gebruiken. Het is een samenwerkingsverband van 19 landen in Europa, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Italië is een belangrijke economie binnen de Eurozone, met de derde grootste omvang na Duitsland en Frankrijk. Als de problemen in Italië verergeren, kan dat zeer pijnlijk zijn voor de Eurozone. Italië is qua (economische) omvang behoorlijk groot en zal niet met gemak extern ondersteund kunnen worden.

De Italiaanse wetgeving over de belasting op cryptocurrency is goedgekeurd na de Europese goedkeuring van de Markets in Crypto Assets (MiCA) wet op 10 oktober. Deze wet geeft de Europese Unie een uniform kader voor de cryptocurrency industrie, wat uiteindelijk meer duidelijkheid moet brengen. Het is verwacht dat MiCA in 2024 van kracht zal worden. Op dit moment is de wet alleen goedgekeurd en moet de Europese Unie nog beslissen hoe hij geïmplementeerd zal worden.

Hoewel de nieuwe wetgeving voor Italiaanse crypto-beleggers alles behalve aantrekkelijk, al dan niet afstotend is, kun je wel van ontwikkeling spreken. Dit is een stap in de goede richting wat betreft wereldwijde erkenning van cryptocurrencies als ‘echte’ valuta.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord