In 2022 werd bekendgemaakt dat de Indische overheid een heffing van 30% op winsten en 1% op alle transacties in de crypto-branche heeft ingevoerd. De Indische overheid heeft de beperkende fiscale regels voor cryptocurrency in 2023 niet veranderd. De Minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, heeft tijdens haar onthulling van het nationaal budget geen vermelding gemaakt van crypto, virtuele digitale activa, blockchain of digitale valuta van de centrale bank, wat aangeeft dat de huidige fiscale regels nog steeds van kracht zijn.
Vorig jaar heeft de grootste democratie ter wereld zware belastingen op crypto-transacties ingesteld, waaronder een heffing van 30% op winsten en een aftrek van 1% op bron (TDS) op alle transacties. De voorspellingen van de industrie dat het jaar een “pijnlijke periode” zou worden, bleken waar te zijn. De handel in cryptocurrency nam bijna direct af en Indiërs verplaatsten meer dan $3,8 miljard aan handelsvolume van lokale naar internationale crypto-beurzen in de negen maanden na de aankondiging. Het belang in cryptocurrencies nam af.
Diverse nieuwsbronnen meldden dat verschillende mensen die zich bezighouden met de regulering van cryptocurrency openbaar geuit hebben dat ze hoopten op een verlaging van de belastingen, maar in het geheim twijfelden ze aan deze mogelijkheid. Het bedrijfsleven en beleid-denktanks eisten een verlaging van de TDS tot 0,01% of ten minste 0,1%.
Volgens Rajagopal Menon, vice-president van de Indiase crypto-beurs WazirX, heeft het feit dat er geen veranderingen zijn aangebracht aan de bestaande belastingen op cryptocurrency, Indiase crypto-bedrijven op een dood spoor gezet. Hij hoopt dat de regering haar houding ten opzichte van belastingen op cryptocurrency zal heroverwegen. Volgens Sumit Gupta, mede-oprichter van de Indiase beurs CoinDCX, is de huidige situatie rond belastingen op cryptocurrency niet gunstig voor India en degenen die in deze sector werkzaam zijn. Hij verklaart echter nog steeds vastbesloten te zijn om samen te werken met de regering om beleid te creëren dat bijdraagt aan een duurzame groei van het crypto-ecosysteem.
India heeft sinds het begin van vorig jaar een wet voor cryptocurrency op de achtergrond staan, omdat volgens hen regulering niet mogelijk is zonder samenwerking op wereldniveau – iets waar ze zich op richten als voorzitter van de G20, een forum van regeringen en centrale banken uit de grootste economieën ter wereld.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord