HSBC neemt Silicon Valley Bank U.K. over voor één pond

2023-03-14

HSBC heeft zojuist aangekondigd dat haar dochteronderneming, HSBC U.K. Bank, Silicon Valley Bank U.K. heeft overgenomen voor slechts één pond. Dit betekent dat HSBC nu de eigenaar is van deze bank en verantwoordelijk zal zijn voor het oplossen van de problemen die ermee gepaard gaan.

Hoewel HSBC Silicon Valley Bank U.K. voor slechts één pond heeft overgenomen, krijgen ze er veel voor terug. De bank had namelijk nog leningen uitstaan ter waarde van 5,5 miljard pond en deposito’s ter waarde van ongeveer 6,6 miljard pond op vrijdag 10 maart. De overname is vooral bedoeld om de commerciële bankactiviteiten van HSBC te versterken, maar het heeft ook voordelen voor de start-up scene in crypto. Silicon Valley Bank was namelijk gespecialiseerd in het ondersteunen van innovatieve en snelgroeiende bedrijven, waaronder bedrijven in de blockchain-, technologie- en life science-sector in het Verenigd Koninkrijk en internationaal. Door de overname zal HSBC nu steviger aanwezig zijn in deze sectoren en kunnen ze meer investeren in de start-up scene.

Het Verenigd Koninkrijk beweegt zich ondanks de crises naar een hub voor tech en innovatie. Crypto is hier onderdeel van. Rishi Sunak, de huidige Prime Minister, heeft in het verleden zijn wens uitgesproken een van ‘s wereld grootste cryptohubs te vormen en heeft The Royal Mint de opdracht gegeven om te werken aan een CBDC.

Met deze voorkennis is het niet gek dat de Britse regering en the Bank of England besloten hebben alle deposits op Silicon Valley Bank UK, tegenwoordig dus HSBC, in bescherming te nemen. Daarnaast heeft het de transactie ondersteund. Zo Tweet Jeremy Hunt, Minister van Financiën.

Vanochtend is aangekondigd dat de verkoop van SVB U.K. mogelijk is gemaakt door de Britse regering onder de zogenaamde resolute bevoegdheden. Deze bevoegdheden zijn ontworpen om falende geldschieters te ontbinden zonder de stabiliteit van het financiële systeem te ondermijnen. Hiermee wil de regering de financiële sector een handje helpen wanneer zij te maken krijgen met faillissementen.

Op vrijdagavond liet de Bank of England via Twitter weten dat SVB U.K. failliet zou gaan. Gelukkig was deze geldschieter beperkt aanwezig in het Verenigd Koninkrijk. De problemen bij Silicon Valley Bank lijken momenteel vooral beperkt tot de Verenigde Staten. Amerikaanse toezichthouders hebben aangegeven dat depositohouders van de bank volledig worden gecompenseerd en vanaf maandag toegang zullen hebben tot hun fondsen. Dit is om te voorkomen dat het grootste bankfalen sinds 2008 het vertrouwen in het financiële systeem ondermijnt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord