Hong Kong legaliseert de handel in cryptocurrency, trekt miljarden aan investeringen aan

2023-02-16

Recentelijk zijn de koersen van Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies plotseling sterk gestegen. Mogelijk is dit te wijten aan nieuws uit Hong Kong: vanaf 1 juni 2023 zal de handel in cryptocurrency opnieuw legaal zijn, niet alleen voor lokale burgers, maar ook voor de rest van China.

Dit besluit van Hong Kong betekent dat er een enorme kans ontstaat voor miljarden dollars aan investeringen in cryptocurrency. Dit is waarschijnlijk niet zonder reden, gezien de voordelen die de opkomst van cryptocurrency met zich meebrengt. Hong Kong heeft ambitieuze plannen om uit te groeien tot de toonaangevende cryptohub in Azië en heeft ondanks de inmenging van het vasteland van China enige mate van autonomie weten te behouden.

Zowel Hong Kong als Macau zijn door de centrale regering van China aangewezen als speciale zones. Dit betekent dat ze bepaalde privileges en flexibiliteit genieten op het gebied van economische en politieke kwesties, om zo een aantrekkelijke omgeving te creëren voor buitenlandse investeringen en handel. In het geval van Hong Kong betekent dit dat ze hun eigen wetten en regelgeving kunnen bepalen met betrekking tot de handel in cryptocurrency, wat hen in staat stelt om hun ambitie een Aziatische cryptohub te worden, na te streven.

Hoewel de uitvoerende, wetgevende en juridische bevoegdheden in theorie grotendeels zijn overgedragen aan de nationale regering, wordt de Chinese wetgeving over het algemeen niet toegepast in Hong Kong. Het gebied wordt behandeld als een afzonderlijke jurisdictie met een zekere mate van autonomie, wat vooral duidelijk wordt in het immigratie- en belastingbeleid.

Als gevolg hiervan heeft de lokale overheid van Hong Kong besloten om met ingang van 1 juni 2023 de koop, verkoop en handel van cryptocurrency volledig legaal te maken voor alle inwoners. Dit beleid is mogelijk omdat Hong Kong de autonomie heeft om zijn eigen wetten en regelgeving op te stellen op het gebied van cryptocurrency, en de nationale regering van China geen directe controle uitoefent over de handel in digitale activa in Hong Kong.

Het interessante aan de situatie in Hong Kong is dat bedrijven op het vasteland van China ook kunnen profiteren van de openstelling van de Hong Kongse markt voor cryptocurrency. Zelfs al blijft het verbod op crypto voor individuele burgers in China van kracht, zal geld uit China gemakkelijker in de crypto-markt kunnen worden geïnvesteerd.

Dit staat in schril contrast met de situatie aan de andere kant van de wereld, waar Amerikaanse politici en financiële dienstverleners er juist alles aan lijken te doen om de opkomst van crypto tegen te gaan. In tegenstelling tot de open en progressieve houding van Hong Kong, heeft de Amerikaanse regering in de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de groei van crypto te beteugelen, zoals het verbieden van bepaalde crypto-gerelateerde activiteiten en het opleggen van strengere regelgeving aan de crypto-industrie.

Interactive Brokers, een toonaangevende broker met een marktwaarde van 36 miljard dollar, heeft aangekondigd dat het binnenkort cryptocurrency-handel zal aanbieden in Hong Kong. Het persbericht van de broker vermeldt dat professionele beleggers in Hong Kong in staat zullen zijn om Bitcoin en Ethereum te verhandelen via het nieuwe product.

Het moet echter wel gezegd worden dat deze dienst alleen beschikbaar is voor de rijkere klanten van Interactive Brokers. Om in aanmerking te komen moeten klanten minimaal 8 miljoen Hongkongse dollar, oftewel ongeveer 950.000 euro, aan beleggingen hebben. Voor fondsen en instellingen ligt deze drempel zelfs hoger, namelijk op 40 miljoen HKD (ongeveer 4,75 miljoen euro).

Hoewel dit restricties oplegt aan wie toegang heeft tot deze nieuwe dienst, laat het wel zien dat er veel interesse is in de opkomende cryptocurrency-markt in Hong Kong. Dit kan worden gezien als een belangrijke stap in de ontwikkeling van de crypto-industrie in Azië.

Als een van de meest prominente financiële centra in Azië en de wereld, is Hong Kong van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de financiële sector in de regio. Het is zelfs een belangrijke speler die alleen geëvenaard wordt door Singapore. Met de aankondiging dat de bevolking van Hong Kong vanaf juni 2023 weer legaal kan handelen in cryptocurrency, kan deze stap een belangrijke trigger zijn voor een nieuwe bullrun in de cryptomarkt. Als investeerders uit China weer toegang krijgen tot de cryptohandel via Hong Kong, kan dit de opmaat zijn naar een periode van sterke groei en ontwikkeling in de industrie.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord