Hogere rentes en economische verschuivingen: Wat betekent dit voor Bitcoin?

2023-03-04

In 2022 werd de wereld geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de inflatie, die zich wereldwijd manifesteerde. Zelfs in de Westerse landen, waar de inflatie doorgaans rond de 2 procent schommelt, bereikten de prijsstijgingen nu dubbele cijfers. Als reactie hierop hebben centrale banken wereldwijd de rentetarieven verhoogd, en het lijkt erop dat er nog meer renteverhogingen op komst zijn, zo blijkt uit recent nieuws.

Een hogere rente op staatsobligaties kan een negatief effect hebben op Bitcoin. Wanneer de rente stijgt, wordt het namelijk duurder voor individuen, bedrijven en overheden om geld te lenen. Dit kan leiden tot minder nieuw kapitaal in de economie, waardoor bedrijven minder investeren en particulieren minder consumeren. Als gevolg hiervan zal er minder fiatgeld in omloop zijn, wat de inflatie kan verminderen en de schaarste van fiatgeld kan vergroten.

Dit kan ertoe leiden dat investeerders op zoek gaan naar alternatieve activa, zoals Bitcoin, vanwege de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Dit wordt vooral aantrekkelijk wanneer de rente laag is en het gemakkelijk is om geld te lenen, wat de geldhoeveelheid kan vergroten en de inflatie kan doen stijgen. Kortom, een hogere rente kan leiden tot minder nieuw kapitaal en minder fiatgeld in omloop, waardoor Bitcoin aantrekkelijker kan worden vanwege de absolute schaarste.

Er vindt momenteel een belangrijke verschuiving plaats binnen de financiële wereld, waarbij Amerikaanse staatsobligaties een rente van tot wel 5 procent bieden. Dit hoge rendement is zeer aantrekkelijk voor investeerders, omdat het praktisch gegarandeerd is vanwege het feit dat de Amerikaanse overheid het monopolie heeft op de geldpers en niet snel failliet zal gaan.

In het huidige onzekere klimaat kiezen veel investeerders daarom voor veilige overheidsobligaties als een manier om hun geld te beschermen. Dit gaat ten koste van Bitcoin, omdat het minder aantrekkelijk wordt in vergelijking met de hoge rendementen die worden geboden door staatsobligaties.

Een hoge rente kan de economie onder druk zetten, vooral omdat de afgelopen tien jaar de rente vrijwel constant rond het nulpunt heeft gezweefd. Dit heeft bedrijven, individuen en overheden in staat gesteld om te lenen tegen zeer lage tarieven, en hoe langer dit duurt, hoe meer de economie gewend raakt aan deze lage rentes.

Vanaf maart 2022 is de rente echter plotseling gestegen naar ongeveer 5 procent als onderdeel van het beleid van de Amerikaanse centrale bank om de inflatie te beheersen. Hoewel dit beleid enigszins succesvol is geweest, ligt de inflatie nog steeds boven de gewenste 2,0 procent. Dit betekent dat we waarschijnlijk nog een tijdje te maken hebben met hogere rentes, wat niet gunstig is voor het investeringsklimaat van Bitcoin.

Een ander risico is een recessie die kan worden veroorzaakt door hogere rentes. Als bedrijven hun financiën niet kunnen rondkrijgen tegen de huidige tarieven, kan dit leiden tot ontslagen en een drastische stijging van de werkloosheid.

Ondanks deze risico’s suggereren sommige deskundigen, waaronder Neel Kashkari van de Amerikaanse centrale bank, dat de rente mogelijk nog verder omhoog moet. Dit betekent dat er een spannende periode aanbreekt voor de financiële markten en ook voor Bitcoin.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord