HKMA treft maatregelen voor regulering van stablecoins in Hong Kong

2023-01-31

De overheid van Hong Kong heeft aangekondigd dat stablecoins die op basis van een algoritme werken, zoals TerraUSD, niet meer zullen worden toegestaan onder de voorgenomen regelgeving. De regelgevende instantie heeft aangekondigd dat uitgevers van stablecoins verplicht een vergunning moeten aanvragen en dat het gebruik van algorithmische stablecoins niet is toegestaan. Bedrijven die in Hong Kong op reguliere basis stablecoin-diensten aanbieden, moeten daarvoor een vergunning verkrijgen.

De Hong Kong Monetary Autority, oftewel HKMA, heeft haar plannen voor regulering vastgesteld na de reacties te hebben geanalyseerd op een gepubliceerde discussie die eerder gepresenteerd is. Volgens de reacties die het ontvangen heeft, zal de toezichthouder een systeem opzetten om stablecoins te reguleren. Dit komt als gevolg van onder andere het ineenstorten van TerraUSD, voorheen een promintente algoritmische stablecoin die haar waarde bewaard zou worden door middel van een andere crypto-activa.

De HKMA wil aanvankelijk de sturing, uitgifte en stabiliteit van stablecoins ondersteund door fiat bewaken. Uitgevers moeten hiervoor reserves aanhouden die gelijk zijn aan het aantal cryptomunten in omloop. Reservebezittingen van stablecoins zijn sinds 2021 wereldwijd zwaar onder regulatoir toezicht gekomen nadat de uitgever van de meest waardevolle stablecoin, Tether, onthulde dat veel van zijn reserves bestonden uit onbeveiligde schulden met een korte looptijd. Belangrijke economie├źn, zoals de VS, de Europese Unie en Japan, werken eveneens aan regels voor uitgevers van stablecoins.

Volgens het rapport moeten de waarden van de reservebezittingen altijd gelijk zijn aan de waarde van de uitstaande stablecoins. Deze reserves moeten van hoge kwaliteit en hoge liquiditeit zijn. Stablecoins die hun waarde bepalen op basis van arbitrage of een algoritme, zullen niet worden geaccepteerd.

Eddie Yue, CEO van de HKMA, verklaarde in een persbericht dat ze bij het opstellen van specifieke regelgevingsafspraken rekening zullen houden met de ontvangen feedback, de nieuwste ontwikkelingen op de markt en de internationale discussies. Bovendien zullen ze samenwerken met belanghebbenden en marktdeelnemers. Het is de verwachting dat de regelgevingsafspraken in 2023/2024 worden geïmplementeerd.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord