Het vonnis maakt een einde aan een jaar lang gevecht tussen het Franse luxemerk en NFT-kunstenaar Mason Rothschild over zijn MetaBirkin NFT-collectie. Na enkele dagen van beraadslaging heeft de negenkoppige jury in het proces wegens auteursrechtinbreuk tussen Hermès en non-fungible token (NFT) kunstenaar Mason Rothschild woensdag in het voordeel van het Franse luxemerk beslist.
De rechtszaak van Hermès betrof Rothschild’s MetaBirkins NFT-collectie. Al bij aanvang van de rechtszaak was duidelijk dat deze kwestie grote impact zou hebben voor NFT-makers. De jury kende een schadevergoeding van $133.000 toe aan Hermès en oordeelde dat Rothschild inderdaad profiteerde van de goodwill van Hermès door NFT’s te produceren op basis van de ontwerpen van de Birkin-tassen van het modehuis.
De jury besliste ook dat de NFT’s niet beschermd waren onder het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, zoals de advocaten van Rothschild tijdens het proces hadden betoogd.
De zaak schept een belangrijk precedent voor NFT-makers en bouwt het kader voor intellectuele eigendomsrecht (IE) uit met betrekking tot digitale creaties. In de toekomst zullen makers zoals Rothschild voorzichtiger moeten zijn met het creëren van NFT’s op basis van andere merken om toekomstige merkinbreuk rechtszaken te vermijden.
David Leichtman, managing partner van Leichtman Law, vertelde dinsdag aan CoinDesk TV dat de zaak niet noodzakelijkerwijs ging over het gebruik van het beschermde Birkin-merk door Mason Rothschild. Het ging eerder om de vraag of hij consumenten opzettelijk wilde misleiden door te suggereren dat de MetaBirkin NFT’s verband hielden met het vlaggenschipproduct van Hermès. “De vraag is of het relevante publiek voor Hermès-producten in verwarring zou worden gebracht door het werk van de verweerder,” zei Leichtman.
Hermès spande in januari 2022 een rechtszaak aan tegen Rothschild nadat de in Los Angeles gevestigde kunstenaar een NFT-collectie met de titel MetaBirkins uitbracht, gebaseerd op de iconische Birkin-handtas van het merk. In de aanklacht beweerde het modehuis dat Rothschild “de goodwill in Hermès’ beroemde intellectuele eigendom stal om zijn eigen productlijn te creëren en te verkopen,” wat verwarring bij de consument kon veroorzaken.
Rothschild betoogde dat zijn project simpelweg kunst was die een groter commentaar op de mode-industrie bood en dat zijn artistieke uiting beschermd was door het Eerste Amendement.
Na een jaar strijd over beschuldigingen van merkinbreuk kwam de rechtszaak Hermès vs. MetaBirkins op 30 januari voor de rechter. De zaak steunde sterk op de Rogers v. Grimaldi-standaard, ook bekend als de Rogers-test, die het evenwicht onderzoekt tussen artistieke expressie en merkinbreuk.
Gedurende het proces riepen Hermès en Rothschild experts op het gebied van merkenrecht en NFT’s op om getuigenissen te geven die zich richtten op verwarring bij de consument en merkverwatering.
In zijn slotpleidooi op maandag benadrukte Oren Warshavsky, advocaat van Hermès, dat Rothschild’s MetaBirkin NFT’s niet alleen consumenten misleidden door te suggereren dat de twee merken gerelateerd waren, maar ook dat het gebruik van de Birkin-naam in de NFT-collectie het Hermès-merk verzwakte.
Na de uitspraak plaatste Rothschild een Twitter-thread over het precedent dat de zaak zal scheppen voor toekomstige kunstenaars met betrekking tot creativiteit en intellectueel eigendom.
“Neem op dit moment negen mensen van de straat en vraag hen wat kunst is, maar de clou is dat wat ze zeggen nu de onbetwiste waarheid wordt,” zei Rothschild in een tweet. Later in de thread vervolgde hij: “Wat vandaag gebeurde, was verkeerd. Wat vandaag gebeurde, zal blijven gebeuren als we niet blijven vechten. Dit is nog lang niet voorbij.”
De uitspraak in deze zaak markeert een belangrijke ontwikkeling voor NFT-makers en het intellectueel eigendomsrecht. De uitkomst benadrukt de noodzaak voor kunstenaars om zorgvuldig om te gaan met het gebruik van andermans merken en intellectuele eigendom om toekomstige rechtszaken te voorkomen. Deze zaak kan een impact hebben op de manier waarop NFT’s worden gecreëerd en verkocht, en geeft duidelijkheid over de grenzen van artistieke vrijheid in relatie tot merkinbreuk.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op: