Hermès vs. Rothschild: NFT-zaak bepaalt digitale eigendomsrechten

2023-01-30

Er zal op 30 januari een proces plaatsvinden in een federale rechtbank in Manhattan tussen het Franse luxemerk Hermès en de digitale kunstenaar Mason Rothschild. Hermès beschuldigt Mason van het schenden van het handelsmerk door de verkoop en promoot van MetaBirkin, een verzameling NFT-stukken die zijn geïnspireerd door de Birkin-tassen van het merk.

Het proces en bijbehorende rechtszaak in het Southern District Court of New York begonnen op 14 januari 2022, toen Hermès een aanklacht indiende tegen Mason Rothschild na weigering om de verkoop van zijn NFT-collectie stop te zetten. Volgens documenten die op 23 januari werden ingediend, stelt Hermès dat de collectie onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van het Birkin-handelsmerk en klanten op verkeerde gedachten heeft gebracht over de steun van het luxemerk voor het project. Rothschild gelooft daarentegen dat zijn werk beschermd wordt door het Eerste Amendement, wat onbeperkte vrijheid van expressie toestaat.

Er hebben zich een aantal experts op het gebied van intellectueel eigendomsrecht uitgesproken over de aanstaande zaak en zij wijzen erop dat het proces mogelijk implicaties kan hebben voor de NFT-industrie. Laura Lamansky, een medewerker van het advocatenkantoor Michael Best & Friedrich LLP, noemde de zaak een “historisch keerpunt voor Web3 en digitale producten” in een post van 18 januari over het proces en de mogelijke gevolgen voor de NFT-sector. Zij zei: “De vraag blijft: In welke mate zijn handelsmerken uit de echte wereld te handhaven in de digitale wereld? We houden deze zaak nauwlettend in de gaten om te bepalen hoe we de rechten in de digitale wereld het best kunnen versterken.” Lamansky voegde toe: “Het zal hopelijk meer duidelijkheid geven over hoe kunst en het Eerste Amendement samenhangen met consumentengoederen en NFTs en tot welke hoogte het merkrecht van een bedrijf zich uitstrekt in de digitale ruimte.”

Michael Kasdan, een advocaat met deskundigheid op het gebied van blockchain en technologie, volgt ook deze rechtszaak, maar hij verwacht niet dat het resultaat signifficant zal zijn. Hij stelde: “Het zal op het einde gewoon één beslissing uit een district court zijn, maar zeker een interessante.” 

Bedrijven en merken beginnen stappen te ondernemen tegen NFT-projecten die zij beschuldigen van schending van auteursrecht, intellectueel eigendomsrecht en handelsmerken. Nog niet zo lang geleden spande Miramax een rechtszaak aan tegen blockchain provider Secret Network voor het veilen van ongebruikte beelden voor Quentin Tarantino’s Pulp Fiction uit 1994. Eerder in 2022 begon Nike een rechtszaak tegen resale platform StockX nadat laatstgenoemde NFTs verkocht die sneakers uit de collectie van het merk vertegenwoordigen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord