Hashrate Index: IJsland prominente speler in wereldwijde Bitcoin-mining, maar groeipotentieel blijft beperkt

2023-02-22

IJsland is al geruime tijd een populaire locatie voor het minen van Bitcoins. Dit komt voornamelijk door de overvloedige aanwezigheid van goedkope, duurzame energiebronnen zoals vulkanen en watervallen, die ervoor zorgen dat het minen van Bitcoins in IJsland zeer efficiënt is. Bovendien is het klimaat van IJsland relatief koel, waardoor er minder energie nodig is voor het koelen van de computers die worden gebruikt voor het minen van Bitcoins.

Naast deze natuurlijke voordelen heeft IJsland ook een stabiele politieke omgeving, wat het voor investeerders en bedrijven aantrekkelijk maakt om te investeren in de Bitcoin mining industrie. Deze combinatie van factoren heeft geleid tot een hoge bijdrage van IJsland aan het Bitcoin netwerk per hoofd van de bevolking, waardoor het land een belangrijke speler is geworden in de wereldwijde Bitcoin mining industrie.

Hashrate Index maakte een uitgebreide analyse in de rubriek Bitcoin Mining Around the World. Ook de auteur van het artikel, Jaran Mellerud, vond het geen wonder dat Ijsland een grootmacht is in het produceren van rekenkracht. Mellerud schat dat Bitcoin miners in IJsland momenteel ongeveer 120 megawatt elektriciteit verbruiken. Dit vertegenwoordigt ongeveer 1,3% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk, wat misschien niet veel lijkt. Maar gezien het feit dat IJsland een bevolking heeft van slechts ongeveer 370.000 inwoners – vergelijkbaar met de Nederlandse stad Utrecht – is dit toch een opmerkelijke prestatie. Met behulp van de goedkope elektriciteit en de ondernemingsgezinde lokale bevolking heeft IJsland een belangrijke positie ingenomen in de wereldwijde Bitcoin-mining industrie.

IJsland is een van de rijkste landen ter wereld op het gebied van elektriciteit, dankzij het gebruik van de hernieuwbare energiebronne. Deze energiebronnen worden optimaal benut door een uitgebreid elektriciteitssysteem, dat bestaat uit tientallen waterkracht- en geothermische energiecentrales en een transmissienetwerk dat rond het eiland loopt. Echter, Jaran Mellerud deed in zijn artikel verslag van Bitcoin-miners die hem vertelden dat het steeds moeilijker wordt om toegang te krijgen tot energie voor nieuwe datacenters. Er worden simpelweg geen nieuwe energiecentrales gebouwd, terwijl de vraag naar energie voor Bitcoin-mining toeneemt.

Dit betekent dat het groeipotentieel van de Bitcoin-mining industrie in IJsland waarschijnlijk op het huidige niveau zal blijven in de nabije toekomst, tenzij er efficiëntere miningmachines op de markt verschijnen. Het gebrek aan nieuwe energiecentrales kan de groei van de Bitcoin-mining industrie in IJsland beperken en de concurrentie met andere landen aanscherpen. IJsland zal daarom waarschijnlijk moeten investeren in nieuwe technologieën en efficiëntere systemen om de toekomst van de Bitcoin-mining industrie in het land te waarborgen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord