FTX-oprichter Sam Bankman-Fried riskeert het verlies van bezittingen ter waarde van $700 miljoen bij beschuldiging van fraude

2023-01-21

De oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, zou zijn bezittingen ter waarde van ongeveer $700 miljoen kwijt kunnen raken als hij schuldig wordt bevonden aan fraude volgens een recent ingediend rechtsdocument. Dit zou een lijst van activa in fiat, aandelen en crypto omvatten. Volgens de rechtsdocumenten zijn de meeste activa van Sam Bankman-Fried in beslag genomen door de overheid tussen 4 en 19 januari. De overheid wil ook claims leggen op “alle gelden en activa” die behoren tot drie Binance-accounts die aan hem gelinkt zijn.

In de rechtsdocumenten staat dat de grootste activa die in beslag zijn genomen door de overheid 55.273.469 aandelen van Robinhood (HOOD) waarvan de waarde ongeveer $525.5 miljoen is op het moment van schrijven, $94.5 miljoen op Silvergate Bank, $49.9 miljoen op Farmington State Bank en $20.7 miljoen op ED&F Man Capital Markets, Inc. De overheid stelt dat deze activa onwettig zijn verkregen via klantenstortingen.

Terwijl leden van de directe kring van Sam Bankman-Fried zoals Caroline Ellison en Gary Wang meewerken met het onderzoek van de aanklagers over hun rol in de ineenstorting van FTX, heeft hij zichzelf onschuldig verklaard tegen de acht strafklachten die tegen hem zijn ingediend.

In ander FTX-gerelateerd nieuws: een rapport van 18 januari van Wall Street Journal (WSJ) benadrukte dat de marketing die de exchange in Afrika heeft uitgebracht kort voordat het in november failliet ging met de kennis van nu niet moreel verantwoord was. FTX had een feest georganiseerd in Lagos, Nigeria als onderdeel van hun poging om klanten aan te trekken in Afrika, waar FTX kort voor zijn ineenstorting agressief klanten aan het werven was. De fondsen van deze klanten zijn nu vastgelopen in faillissementsprocedures. Amerikaanse aanklagers beschuldigen de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, ervan om miljarden dollars aan klantenfondsen van FTX te hebben gestolen en van het misleiden van beleggers en leners van zijn handelsfirma Alameda Research. Hij heeft zich onschuldig verklaard tegen deze beschuldigingen. De campagne in kwestie prees stablecoins die aan de dollar zijn gekoppeld als veiligere investeringen dan lokale valuta’s in verband met inflatie en promootte ook het potentieel om 8% per jaar te verdienen via staking beloningsprogramma’s.

Hoewel de bewering dat stablecoins veiliger zijn dan lokale valuta’s vanwege inflatie in sommige gevallen waar kan zijn, omdat sommige Afrikaanse valuta’s zoals de Nigeriaanse naira en de Ghaneese cedi zijn gedaald ten opzichte van de dollar, zijn klanten die zijn overtuigd om hun geld in FTX te investeren door deze marketingstrategie verloren hun geld toen het bedrijf failliet ging.

De voormalige opleidingsleider van FTX voor Afrika, Pius Okedinachi, vertelde aan de Wall Street Journal dat FTX ongeveer $500 miljoen per maand aan handelsvolume in Afrika had, met de meeste activiteiten in Nigeria. Opmerkelijk is dat slechts acht dagen voordat FTX failliet ging, de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, de diensten van FTX promootte in West-Afrika, door in een tweet te melden dat FTX begonnen was met het accepteren van stortingen in West-Afrikaanse CFA francs.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord