FTX oprichter Sam Bankman-Fried geconfronteerd met extra bankfraude aanklachten

2023-02-23

Een nieuwe aanklacht die donderdagochtend is onthuld, omvat extra aanklachten tegen Sam Bankman-Fried, de oprichter van FTX. Deze nieuwe aanklachten houden onder andere verdenkingen van bankfraude in.

De nieuwe aanklacht tegen Sam Bankman-Fried bestaat uit 12 punten en bevat extra beschuldigingen van bankfraude en het opereren als niet-gelicentieerde geldtransactie, bovenop de acht aanklachten waar hij al mee geconfronteerd werd. Ook wordt hij aangeklaagd voor het schenden van een aangepaste campagnefinancieringswet en samenzwering om onwettige politieke bijdragen te leveren.

Het rijtje aanklachten tegen Sam Bankman-Fried was voor deze nieuwe aanklacht al erg lang. Het ging eerder om het in samenzwering plannen en tot uitvoering brengen van ‘wire fraud’ bij klanten en geldverstrekkers. Daarnaast gingen de aanklachten voornamelijk over vermeend witwassen en het overtreden van wet- en regelgeving. Bij die lijst voegt zich nu ook de nieuwe aanklacht.

Volgens de onthulde aanklachten hebben Bankman-Fried en anderen gelogen tegen een financiële instelling over het doel van een geopende bankrekening, waarbij zij beweerden dat deze zou worden gebruikt voor handel en markt maken. In werkelijkheid zou de rekening worden gebruikt om het geld van klanten te ontvangen en door te sturen. Om een bank te overtuigen die terughoudend was om een rekening te openen, opende hij een bedrijf met de bewust onduidelijke naam North Dimension en vertelde hij een “vals verhaal”.

Volgens de aanklacht hebben Bankman-Fried en andere samenzweerders bedrijfsbijdragen gedaan aan kandidaten en commissies in het zuidelijke district van New York en deze gemeld onder de naam van een andere persoon. Daarnaast wilde de voormalige CEO van FTX minstens $1 miljoen doneren aan een politieke actiegroep die zich inzet voor LGBTQ-rechten, maar kon geen biseksuele of homoseksuele werknemers bij het bedrijf vinden die hij vertrouwde. Een niet bij naam genoemde leidinggevende, vermoedelijk Nishad Singh, werd aangespoord om de donatie te doen, terwijl een andere leidinggevende dit deed voor Republikeinse doelen.

Volgens de Federal Election Commission (FEC) schonk Nishad Singh in juli $1,1 miljoen aan de LGBTQ Victory Fund Federal PAC, waarmee het de grootste donatie aan het comité was. Het geld werd over het algemeen gebruikt voor onofficiële campagnebijdragen, zoals het kopen van advertenties voor Becca Blint (D-Vt.), die nu vertegenwoordiger is. FTX-executive Ryan Salame was de belangrijkste bijdrager aan Republikeinse doelen en werd een van de top-Republikeinse donateurs tijdens de laatste verkiezingen.

Er werd in een interne Alameda-spreadsheet meer dan $100 miljoen aan politieke bijdragen genoteerd voor de tussentijdse verkiezingen, hoewel FEC-gegevens geen politieke bijdragen van Alameda laten zien aan kandidaten of PAC’s. Bankman-Fried zou stromannen hebben gebruikt om bijdragebeperkingen voor individuele donaties aan kandidaten te ontwijken, waar hij al aan had gedoneerd.

Dit “frauduleuze gedrag” heeft volgens het document de werking van de FEC geschaad. Bankman-Fried wordt opgeroepen om honderden miljoenen dollars aan activa te verbeurdverklaren, waarvan veel al door de overheid in beslag zijn genomen. Dit omvat meer dan 55 miljoen aandelen van handelsapp Robinhood (HOOD) ter waarde van $550 miljoen, en meer dan $140 miljoen aan contanten die bij Silvergate en Farmington State Banks worden gehouden op naam van FTX Digital Markets. De rechtszaak tegen Bankman-Fried staat gepland voor oktober van dit jaar.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord