FHLB ondersteunt crypto-banken met miljardentegoeden, traditionele sector loopt risico

2023-01-21

Het United States Federal Home Loan Banks System (FHLB), een groep van 11 regionale banken in de Verenigde Staten, leent miljarden dollars aan twee van de grootste banken die zich richten op cryptocurrency. Dit is om de gevolgen van een toename van opnamen te verminderen. Het FHLB is opgericht tijdens de Grote Depressie om de Amerikaanse woningfinanciering te ondersteunen en heeft momenteel $1.1 biljoen aan activa en meer dan 6,500 leden.

Volgens een rapport kan de traditionele financiële sector risico lopen door de leningen van FHLB aan banken die betrokken zijn bij cryptocurrency. Hoewel de traditionele financiële sector tot nu toe nog niet beïnvloed is door problemen in de crypto-markt, zoals de ineenstorting van FTX, zouden deze leningen de risico’s voor de sector kunnen verhogen. Het FHLB leende onlangs bijna $10 miljard aan Signature Bank, een commerciële bank die al eerder toestemming kreeg voor het gebruik van blockchain technologie. Dit is een van de grootste leningen die een bank recentelijk heeft ontvangen.

De tweede bank die geld leende van de FHLB was Silvergate, zij ontvingen minimaal $3,6 miljard. In het laatste kwartaal van 2022 verloor Silvergate een aanzienlijk bedrag aan deposito’s en nam maatregelen om liquiditeit te behouden, zoals het verkopen van schuldbeveiligingen. De nettowinst van de bank bedroeg $1 miljard. Volgens Silvergate’s rapport was het gemiddelde bedrag aan stortingen van klanten met digitale activa in het laatste kwartaal van 2022 $7.3 miljard, een veel lager bedrag in vergelijking met het kwartaal ervoor, waarin de stortingen $12 miljard bedroegen.

Signature Bank heeft geld geleend van de FHLB van New York. Hiermee hebben zij diensten verleend aan Alameda Research, FTX, FTX US en mogelijk andere bedrijven van Sam Bankman-Fried, in elk geval in 2021. De problemen bij FTX hebben een kettingreactie veroorzaakt in de crypto-industrie, waarbij veel bedrijven erdoor worden beïnvloed. In de laatste ontwikkeling heeft de crypto-lener Genesis op 19 januari bescherming aangevraagd onder artikel 11 van de faillissementswet, met een geschatte schuld van tussen $1 miljard en $10 miljard.

Hoewel FHLBanks geen publiek bezit zijn, zijn ze wel door de overheid goedgekeurd en gereguleerd door het Congres, en ontvangen ze financiële voordelen hierdoor. De invloed van cryptomunten op financiële instellingen die lid zijn van de FHLB kan leiden tot het verkrijgen van leningen met extreem lage rentetarieven om problemen met liquiditeit op te lossen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord