Federale aanklagers vragen om verbod op privécommunicatie voor Sam Bankman-Fried

2023-01-29

Federale aanklagers hebben een brief geschreven aan rechter Lewis Kaplan, waarin ze hem verzochten de voorwaarden voor de borgtocht van Sam Bankman-Fried aan te passen door een verbod op privécommunicatie op te leggen. Dit verbod geldt voor huidige en voormalige werknemers van FTX en Alameda Research. Het verzoek komt nadat Bankman-Fried volgens geruchten contact zou hebben opgenomen met een FTX-werknemer, die probeerde te beïnvloeden hoe die werknemer in de toekomst zou getuigen tijdens de rechtszaak.

In de brief staat dat (1) de verdachte geen contact mag opnemen met huidige of voormalige werknemers van FTX of Alameda (behalve directe familieleden) tenzij in aanwezigheid van zijn raadsman, behalve als de regering of rechter iemand van deze regel vrijstelt; en (2) de verdachte mag geen versleutelde of vervallende communicatie-apps, zoals Signal, gebruiken. Volgens de federale aanklagers zou Sam Bankman-Fried naar in ieder geval één van de huidige FTX-medewerkers Ryne Miller, momenteel algemeen raadsman voor FTX US, de volgende tekst gestuurd hebben: ‘’Ik wil graag opnieuw verbinden en zien of er een manier is om een constructieve relatie op te bouwen, elkaar te gebruiken als hulpbronnen waar mogelijk, of ten minste dingen met elkaar te bespreken.’’ 

Volgens de aanklagers heeft Bankman-Fried de Signal-app gebruikt om contact te maken met Miller en andere FTX-medewerkers. Ze beschrijven deze personen als zijnde kwetsbaar voor intimidatie omdat ze eerder ondergeschikt waren aan Bankman-Fried en financieel afhankelijk van hem waren. De aanklagers stellen dat de boodschap aan Miller zorgwekkend is omdat hij volgens hen directe kennis heeft van Bankman-Fried’s gedrag rond de tijd van de ondergang van FTX.

De aanklagers stelden dat Miller deelnam aan communicatie via Signal en Slack met Bankman-Fried en enkele bedrijfskenners tijdens de gebeurtenissen van november 2022. In die communicatie gaf Bankman-Fried onder andere aanwijzingen voor het verkopen van investeringen van Alameda om aan de uitkeringen van FTX-klanten te voldoen, en liet hij weten dat hij ongeveer 45 miljoen dollar van de middelen van Alameda naar FTX US heeft verplaatst om een ​​tekort op de balans van FTX US aan te vullen.

Als de bewering waar is, dan zou dit in strijd zijn met Bankman-Fried’s verklaringen op sociale media en elders dat FTX US solvabel was op het moment waarop de rest van zijn rijk instortte. De aanklagers vertelden de rechter Kaplan ook dat getuigenis van de voormalige CEO van Alameda Research, Caroline Ellison, aantoonde dat Bankman-Fried bewust Slack- en Signal-berichten gebruikte die automatisch verwijderd werden voor werkcommunicatie, omdat hij wist dat veel rechtszaken afhankelijk zijn van documentatie en het moeilijker is om een ​​rechtszaak op te bouwen als informatie niet opgeschreven of bewaard is.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord