Federal Reserve verhoogt rentetarief, BTC stijgt

2023-02-03

De Federal Reserve heeft via haar Federal Open Market Committee (FOMC) de federal funds rate, het belangrijkste officiële rentetarief van de Verenigde Staten, verhoogd om aan de verwachtingen van de markt te voldoen. De verhoging bedroeg 25 basispunten en het nieuwe bereik is nu 4,5% – 4,75%. De prijs van bitcoin bleef rond het niveau van $23.000, hetzelfde als een aantal dagen voor de aankondiging, maar maakt op het moment van schrijven een spurt richting de $24.000.

Traders keken naar aanwijzingen of de centrale bank overwoog om een pauze te nemen in haar in strengheid verhogende beleid, omdat de verhoging van 25 basispunten grotendeels al verwerkt was. Volgens de FOMC is echter nog steeds noodzakelijk om de tarieven “doorlopend” te verhogen, dus het lijkt er op dit moment niet op dat er een pauze zal zijn.

Volgens de markten voor rentetermijncontracten wordt verwacht dat de Fed nog één of twee verhogingen doorvoert van 25 basispunten voordat ze stopt met het verhogen van de rente. Dit wordt aangegeven door het verwachte eindtarief van de federal funds rate, dat momenteel geprijsd wordt op 4,94%.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jay Powell, hield een persconferentie na de vergadering. Terwijl Powell sprak, steeg de waarde van bitcoin. Beleggers merken op dat Powell heeft gezegd dat het “disinflatieproces” is begonnen. Hij leek ook aan te geven dat het einde van het verhogingsbeleid besproken is tijdens de vergadering van vandaag. Naast bitcoin, dat nu op richting de $24.000 gaat, gaan aandelen en goud ook omhoog, terwijl rentetarieven en de waarde van de dollar dalen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord