Federal Reserve op het punt om rentecyclus te pauzeren te midden van groeiende zorgen over bankencrisis

2023-05-03

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zal naar verwachting vandaag de rente voor de laatste keer verhogen tijdens de huidige rentecyclus. Deze verhoging markeert het einde van een 14 maanden durende cyclus die de markt in zijn greep hield. In deze periode verhoogde de Federal Reserve de rente van ongeveer 0 naar 5 procent om de inflatie onder controle te houden. Echter, nu begint de economie tekenen van stress te vertonen, met de bankencrisis als eerste grote probleem.

Economen geven aan dat het tijd is voor de Federal Reserve om te pauzeren, aangezien het meestal enige tijd duurt voordat het effect van renteverhogingen merkbaar is in de economie. Robert Kaplan, voormalig medewerker van de Federal Reserve, is van mening dat de centrale bank zijn campagne van renteverhogingen vandaag al moet pauzeren. Hij merkt op dat de bankencrisis nog lang niet voorbij is en dat het gevaarlijk is om stug door te gaan met het verhogen van de rente.

De kans dat de Federal Reserve naar Kaplan zal luisteren is echter klein, aangezien de markt de kans op een nieuwe renteverhoging inschat op 86,7 procent. Veel experts vrezen dat de Federal Reserve zijn verhogingscampagne te ver doorvoert, maar de centrale bank lijkt zich hier weinig van aan te trekken. Het verlagen van de inflatie blijft hun topprioriteit.

Dit kan echter grote problemen veroorzaken binnen de economie. Er zijn zorgen dat de Federal Reserve aanstuurt op een recessie, waardoor de werkloosheid stijgt en de druk achter de inflatie afneemt. In het geval van een recessie als gevolg van de renteverhogingen, zou dit in eerste instantie geen positieve ontwikkeling zijn voor Bitcoin. Individuen en bedrijven moeten immers hun rekeningen betalen in fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar en de euro. Hierdoor is het mogelijk dat men in eerste instantie assets zal verkopen voor fiatvaluta als er een recessie komt.

Richard Clarida, voormalig Federal Reserve bankier, geeft in een video van de Wall Street Journal ook aan dat hij op dit moment voor een pauze zou opteren. Het probleem is vooral dat de Federal Reserve meerdere malen heeft aangegeven dat ze nog niet klaar zijn met hun rentecampagne.

Het lijkt erop dat de Federal Reserve bang is om zijn geloofwaardigheid te verliezen en daarom kiest voor een nieuwe renteverhoging. Wellicht zou het verstandiger zijn om deze beslissing te heroverwegen en te kiezen voor een pauze. We zullen snel meer te weten komen na het rentebesluit van de Federal Reserve en de daaropvolgende persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord