Europol rolt ChipMixer-operatie op en neemt 1909 bitcoins in beslag ter waarde van €44 miljoen

2023-03-16

Samen met Duitse en Amerikaanse agentschappen heeft Europol een coinmixer-operatie ontmanteld en vier servers in beslag genomen. Hierbij zijn 1909 Bitcoins en 7 terabyte aan data in beslag genomen, die moeten dienen als bewijs voor witwaspraktijken. Op basis van de huidige Bitcoin koers zijn deze Bitcoins ongeveer 44 miljoen euro waard.

Volgens een publicatie van Europol zelf heeft de ontmantelde coin mixer-operatie betrekking op ChipMixer, een dienst die coin mixing aanbiedt. Met behulp van deze dienst kunnen gebruikers hun transacties verbergen door honderden transacties in een digitale blender te gooien, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de afzender van een transactie te achterhalen. ChipMixer werkte op een vergelijkbare manier door het gestorte geld om te zetten in ‘chips’, die vervolgens werden vermengd om alle sporen van het oorspronkelijke geld te verbergen.

Coin mixers worden door autoriteiten als gevaarlijk beschouwd vanwege de mogelijkheid om geld wit te wassen en terrorisme anoniem te financieren. Om deze reden treden wetshandhavingsinstanties hard op tegen dergelijke diensten. In dit specifieke geval hebben Duitse en Amerikaanse autoriteiten, gesteund door Europol, een operatie geleid om een coin mixer genaamd ChipMixer te ontmantelen. Andere nationale autoriteiten die betrokken waren bij de actie waren onder meer de kantonale politie van Zürich, het Poolse centrale bureau voor cybercriminaliteit en de Belgische politie.

ChipMixer is een ongereguleerde cryptocurrency mixer die in 2017 werd opgericht en opereerde op zowel het normale internet als het darkweb. De recente operatie geleid door Duitse en Amerikaanse autoriteiten, met steun van Europol, resulteerde in de inbeslagname van vier servers, 1909 Bitcoins en 7 terabyte aan data. ChipMixer mixte maar liefst 152 duizend Bitcoin, waarvan het merendeel werd gebruikt voor illegale activiteiten zoals ransomware-betalingen, illegale goederenhandel en materiaal voor seksuele uitbuiting van kinderen. 

Ondanks dat coin mix diensten ook legitieme doeleinden kunnen hebben, zoals privacyverbetering, worden ze vaak gebruikt door criminelen vanwege de mogelijkheid om geld wit te wassen en anoniem te blijven. Dit is de reden waarom wetshandhavingsinstanties hard optreden tegen coin mixers.

De ontmanteling van de ChipMixer-operatie en de inbeslagname zijn een belangrijke stap in de strijd tegen illegale activiteiten die via coin mixers worden gefaciliteerd. Hoewel coin mixers legitieme doeleinden kunnen hebben is het belangrijk om de gevaren van deze diensten te erkennen en actie te ondernemen om crimineel gedrag te voorkomen. Door de inzet van gezamenlijke acties van nationale en internationale wetshandhavingsinstanties, zoals in dit geval, kan de impact van coin mixers op illegale activiteiten worden verminderd. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en verdachte activiteiten te melden om een veiligere en meer legitieme cryptomarkt te waarborgen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord