Europese Unie introduceert baanbrekende crypto-regelgeving met MiCA en Transfer of Funds-wetgeving

2023-04-20

De Europese Unie heeft op donderdag een historische stap gezet door met een overweldigende meerderheid een nieuwe licentieregeling voor cryptomunten, de Markets in Crypto-Assets (MiCA), goed te keuren. Het Europees Parlement stemde 517-38 vóór MiCA, terwijl 18 parlementsleden zich onthielden van stemming. Met deze goedkeuring is de EU het eerste grote rechtsgebied ter wereld dat een alomvattende crypto-wetgeving introduceert.

Naast MiCA stemde het Europees Parlement ook met 529-29 vóór een afzonderlijke wet, bekend als de Transfer of Funds-regelgeving, die vereist dat crypto-operators de identiteit van hun klanten verifiëren om witwassen van geld tegen te gaan. Hierbij waren 14 onthoudingen.

De stemming volgde op een debat op woensdag waarin parlementsleden grotendeels plannen steunden om crypto-walletproviders en beurzen te verplichten een licentie aan te vragen voor activiteiten in de hele EU. Ook zullen uitgevers van stablecoins, die gekoppeld zijn aan de waarde van andere activa, verplicht worden voldoende reserves aan te houden.

Mairead McGuinness van de Europese Commissie omschreef de stemming in een tweet als een “wereldprimeur” voor cryptoregels. “We beschermen consumenten en waarborgen financiële stabiliteit en marktintegriteit,” zei McGuinness. “De regels zullen vanaf volgend jaar van toepassing zijn.”

In een verklaring van het Europees Parlement gaf Stefan Berger, de parlementariër die de onderhandelingen over de wet leidde, aan dat de regels de EU “op de voorgrond van de token-economie” plaatsen. “De Europese crypto-activa-industrie heeft nu een regelgevingsduidelijkheid die in landen als de VS niet bestaat,” aldus Berger. “De sector die beschadigd is door de ineenstorting van FTX, kan het vertrouwen herwinnen.”

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) verwelkomde de stemming in een tweet en verklaarde dat het “te zijner tijd” zijn tijdschema voor het opstellen van secundaire wetgeving onder MiCA zal aankondigen. “ESMA waarschuwt consumenten nog steeds dat investeren in crypto-activa een riskante onderneming is met beperkte waarborgen op dit moment,” voegde het EU-agentschap eraan toe.

De Markets in Crypto Assets-regelgeving werd voor het eerst voorgesteld door de Europese Commissie in 2020 en moet, om wet te worden, worden goedgekeurd door het parlement en de Raad van de EU, die de lidstaten van het blok vertegenwoordigt. De belangrijkste bepalingen van de wet zullen naar verwachting iets meer dan 12 maanden na publicatie in het Publicatieblad van de EU van kracht worden, waarschijnlijk in juni.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord