EBITDA

2023-05-05

EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization. Het is een financiële maatstaf die gebruikt wordt om de operationele prestaties van een bedrijf te beoordelen, zonder rekening te houden met de financieringskosten, belastingen, afschrijvingen en amortisaties. EBITDA wordt vaak gebruikt door investeerders en analisten om de winstgevendheid en financiële gezondheid van een onderneming te beoordelen.

De EBITDA-formule kan op twee manieren worden berekend:

  1. Door de nettowinst op te tellen bij rente, belastingen, afschrijvingen en amortisaties; of
  2. Door de bedrijfskosten, exclusief afschrijvingen en amortisaties, af te trekken van de totale omzet.

EBITDA wordt vaak gebruikt om bedrijven binnen eenzelfde sector met elkaar te vergelijken, omdat het een goede indicatie geeft van de operationele winstgevendheid. Het helpt ook om de invloed van niet-operationele factoren, zoals de kapitaalstructuur en belastingtarieven, te elimineren. EBITDA kan echter geen rekening houden met verschillen in investeringen en werkkapitaalvereisten tussen bedrijven, wat betekent dat het niet altijd een volledig beeld geeft van de financiële prestaties.

Hoewel EBITDA een nuttige maatstaf kan zijn, is het belangrijk om het in combinatie met andere financiële ratio’s en maatstaven te gebruiken om een vollediger beeld te krijgen van de prestaties en financiële positie van een bedrijf.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord