DNB legt miljoenenboete op aan Coinbase voor overtreding registratieplicht voor cryptodienstverleners

2023-01-25

De Nederlandsche Bank (DNB) legde op 18 januari 2023 een bestuurlijke boete van €3.325.000 op aan Coinbase Europe Limited omdat zij crypto-diensten aanboden aan klanten in Nederland zonder zich te registreren. Dit is in strijd met de Nederlandse wetten die crypto-leveranciers verplichten zich te verantwoorden beleid te voeren voor anti-witwas en terroristenfinanciering. De boete is hoger dan normaal omdat de niet-naleving van een bepaalde ernst was en omdat Coinbase een voordeel had door geen toezichtskosten te betalen.

DNB schreef in een publicatie over de randzaken. De boete voor de overtredingen die Coinbase heeft begaan, behoort tot categorie 3 waarbij het bedrag van de boete varieert tussen €2.000.000 en €4.000.000. Het bedrag van de boete is bepaald aan de hand van het beleid van de DNB en is verhoogd vanwege de ernst en de verantwoordelijkheid van de overtredingen. “Het basisbedrag is verhoogd vanwege verhoogde ernst en verwijtbaarheid.”

De boete die DNB heeft opgelegd aan Coinbase is verhoogd omdat Coinbase een groot aanbieder van cryptodiensten is en veel klanten in Nederland heeft. Ook heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten omdat zij geen kosten heeft gemaakt voor toezicht door DNB. De overtredingen zijn ook beschouwd als zeer ernstig omdat ze gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden. DNB heeft wel een kleine matiging toegepast omdat Coinbase altijd de intentie had om een registratie bij DNB te verkrijgen en deze op 22 september 2022 verkregen heeft.

Voor aanbieders van cryptodiensten is een registratieplicht ingesteld om het risico op witwassen en financiering van terrorisme te verminderen. Dit komt omdat transacties met cryptomunten vaak anoniem zijn, en zonder deze registratieplicht is het moeilijker om criminele geldstromen te voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat een grote crypto-exchange niet aan de registratieplicht voldoet. In juli 2022 deelde DNB al, aan ‘s werelds grootste crypto-exchange Binance, nagenoeg dezelfde boete uit. 

Coinbase heeft aangegeven dat het oneens is met het besluit van DNB om een boete uit te delen. Volgens het bedrijf gaat de boete alleen om de tijd die nodig was om een registratie te verkrijgen en niet om een fout in de dienstverlening. Coinbase is toegewijd aan het volgen van de regels in alle landen waar het actief is en overweegt verdere stappen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord