De prijsstijging van Bitcoin in 2023: Een nieuwe start na een moeilijk 2022

2023-01-16

Bitcoin heeft een goede start in 2023: de prijs van de belangrijkste digitale munt is gestegen met ongeveer 26% sinds het begin van januari. De prijs bereikte recentelijk voor het eerst sinds november 2021 weer een waarde van boven $21.000 per munt, hoewel het nog ver verwijderd is van de recordhoogte van $68.990 die eerder in 2021 werd bereikt. Dit geeft Bitcoiners reden om positief te blijven, of sterker nog, optimistisch te zijn over de nabije toekomst van de cryptocurrency

De prijsstijging van Bitcoin in januari

De prijsstijging van Bitcoin in januari volgt op een moeilijk jaar 2022, waarin er veel faillissementen en schandalen plaatsvonden in de crypto-industrie, waaronder de ineenstorting van FTX. Ook de bredere markt zag een scherpe terugval vanwege acties van centrale banken. Analysten geven aan dat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan de huidige prijsstijging, zoals een grotere kans op renteverlaging en aankopen door grote kopers, ook wel “whales” genoemd.

In de Verenigde Staten is de inflatie afgenomen. De economische indicatoren suggereren een afname van de economische activiteit in de VS. Wanneer voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, steeg de kern-CPI met 0,3%, ook in lijn met de verwachtingen. Op jaarbasis steeg de hoofd-CPI met 6,5% terwijl de kern met 5,7% steeg. De grootste reden voor de afname van inflatie kwam van een scherpe daling van de benzineprijzen, die nu op jaarbasis lager zijn. Dit alles maakt handelaren positief dat de Federal Reserve zijn strategie om rentetarieven te verhogen zou kunnen aanpassen of zelfs versoepelen.

De impact van renteverhogingen op de waarde van Bitcoin in 2022 en de mogelijke veranderingen in de toekomst

De Federal Reserve heeft in 2022 meerdere keren de rente verhoogd, wat ervoor heeft gezorgd dat risicovolle beleggingen zoals aandelen, en vooral technologieaandelen, zwaar onder druk kwamen te staan. In december bereikte de benchmarkrente een hoogtepunt van 4,25% – 4,50%, het hoogste niveau sinds 2007. Eerder werd benadrukt dat Bitcoin een goede manier zou zijn om te beschermen tegen hoge inflatie, ook wel een ‘hedge’ genoemd. Maar in 2022 bleek dit niet het geval, in plaats daarvan daalde de waarde van bitcoin met meer dan 60% terwijl de VS en andere belangrijke economieën te maken kregen met hogere rentetarieven en levenskosten.

De Federal Reserve zal waarschijnlijk de rentetarieven voorlopig hoog houden. Echter, sommige marktspelers hopen dat centrale banken de snelheid van renteverhogingen zullen vertragen of zelfs rentetarieven zullen verlagen. Sommige economen voorspellen dat een renteverlaging van de Fed zelfs dit jaar zou kunnen plaatsvinden, aangezien het risico op een recessie ook speelt op de geesten van centrale bankiers. Volgens recent onderzoek gelooft twee derde van de hoofdeconomen die werden ondervraagd door het World Economic Forum dat er een wereldwijde recessie waarschijnlijk is in 2023. Bovendien, de waarde van de Amerikaanse dollar is afgenomen, met een daling van 9% tegen een mandje van valuta’s gebruikt door handelspartners van de VS in de afgelopen drie maanden. Aangezien de meeste van de Bitcoin handel plaatsvindt tegen de dollar, kan een zwakkere dollar bevorderlijk zijn voor de waarde van Bitcoin.

Ondanks dat het nog een jaar weg is, kan de zogenaamde bitcoin “halving” een gebeurtenis zijn die vaak enthousiasme opwekt bij crypto-beleggers. De halving, waarbij de beloningen voor bitcoin-mijnwerkers gehalveerd worden, wordt door sommige beleggers gezien als positief voor de waarde van bitcoin omdat het de aanbod beperkt. Al met al belooft 2023 een jaar te worden waarin wederom veel gaat gebeuren met de ontwikkelingen van crypto.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord