De onzekerheid rond staking van cryptocurrency in de VS: geruchten over verbod door de SEC

2023-02-09

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, heeft geruchten gehoord dat de Securities and Exchange Comission (SEC), de toezichthouder op beurzen in de VS, beleggers wil verbieden om aan cryptocurrency staking deel te nemen. Hij gelooft dat dit ‘een slechte ontwikkeling zou zijn voor de VS en hoopt dat dit niet waar is’, zo Tweet hij. Er kwam geen reactie vanuit de SEC.

Hoewel Armstrong’s twijfels verrassend kunnen zijn voor velen in de industrie, heeft de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, eerder aangegeven dat cryptocurrencies die staking toestaan mogelijk als effecten beschouwd kunnen worden volgens de Howey-test, ondanks dat ether als commodity is beschouwd door de CFTC, de zusterregulator van de SEC.

Na een hoorzitting van het Congres in september 2022 zei Gensler tegen verslaggevers dat, hoewel hij het niet over een specifiek token had, het feit dat mensen geld staken “een teken is dat volgens de Howey-test het beleggende publiek verwacht om winst te maken op basis van de inspanningen van anderen”. Er is een aanzienlijk bedrag gestaked. Het bedrag van de gestaked activa was ongeveer 42 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2022, met een jaarlijkse verwachte winst van 3 miljard dollar volgens een rapport van Staked, een provider van staking-services zonder bewaarplicht. Dit cijfer was niet beperkt tot alleen particuliere beleggers.

Alison Mangiero, de executive director van de Proof of Stake Alliance, liet weten tegen een bewering te zijn dat staken gelijkstaat aan een niet-geregistreerde beveiliging. Volgens haar is staken een manier voor iedereen om bij te dragen aan de beveiliging van netwerken die gebruik maken van Proof of Stake. Het bestaan van dienstverleners die staking aanbieden, maakt het mogelijk voor elke Amerikaan om deel te nemen aan staking, wat de democratie van de consensus en validatie in het netwerk versterkt en belangrijk is voor de groei van het internet. Regulering die tegen deze kijk in gaat, zou volgens Mangiero een obstakel zijn voor het bevorderen van technologische innovatie binnen Amerika.

Het lijkt erop dat de toekomst van cryptocurrency staking in de Verenigde Staten onzeker is, aangezien de Securities and Exchange Commission (SEC) mogelijk beleggers wil verbieden om eraan deel te nemen. Wél is duidelijk dat er, ondanks het gebrek aan concrete uitspraken die de geruchten bevestigen, nu al veel rumoer en weerstand is in de financiële sector.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord