Cryptominers genoodzaakt deel van hun aandelen te verkopen

2022-06-04

Ondanks de recente positieve signalen omtrent de bitcoin koers verkeren we ons – met betrekking tot diezelfde koers – in onzekere tijden. Dat voelen ook crypto miners. Voor hen is een aandeel in crypto niet hetzelfde als voor retailers of institutionele investeerders, want op hun balans wegen onder anderen de winstgevendheid en energiekosten zwaar mee. Onder meer beursgenoteerde crypto miners hebben pasgeleden grote delen van hun holdings verkocht.

Deze informatie is inzichtelijk door de transparantie van het blockchain netwerk. Data provider Glassnode deelde het volgende op Twitter:

glassnode

Na de laatste sell-off zijn miners’ holdings dus fors afgenomen. Riot Blockchain en Cathedra Bitcoin zijn voorbeelden van grote, beursgenoteerde mining organisaties die hier aan bijgedragen hebben. Cathedra Bitcoin verkocht 235 bitcoins voor een prijs van maar liefst €27.694. Eerder dit jaar verkocht Riot Blockchain ook al 250 bitcoins. Vooral de keuze van miners om hun bitcoin tijdens een lage koers van de hand te doen is opvallend. Zoals bij Riot Bitcoin de naam het al weggeeft staan miners er juist om bekend vaak een optimistische visie te hebben ten opzichte van massa adoptie van cryptocurrencies in de toekomst.

De enige geldige verklaring is dan ook nood. Door alle benodigde stroomvoorzieningen voor het minen van bitcoins komt er een hoge energierekening bij kijken. Hoewel er ook positieve signalen zijn voor bitcoin vanuit de technische analyse, waarin het lijkt alsof de bodem bereikt is, kunnen miners zich geen te groot risico veroorloven. Voeg daar aan toe dat de huidige conflicten in de wereld, met name de (handels)oorlog met Rusland, een helder toekomstperspectief in de weg staan. Als we verder onderzoeken wat de risico’s van miners zijn, zien we dat het zeer afhankelijk is van de apparatuur waar ben over kan beschikken, hoe winstgevend mining hedendaags is.

btcmining

In bovenstaande grafiek – gepubliceerd door Arcane research – is het verschil in winstgevendheid duidelijk in kaart gebracht bij het gebruik van een Antminer uit 2017 versus een Antminer uit 2020. Er wordt hier uitgegaan van een prijs van $40,- per kilowattuur. Zoals je kunt zien is er een significant verschil tussen de stroomkosten van de Antminer S9 en de Antminer S19. De conclusie geldt dus: het minen van bitcoins is nog steeds lucratief mits je over de juiste apparatuur beschikt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord