Cryptobedrijven geven jaarlijks recordbedrag uit aan lobbyisten

2023-02-19

Cryptobedrijven hebben in 2022 in totaal 21,55 miljoen dollar besteed aan lobbyisten in Washington DC, het politieke epicenter van de Verenigde Staten, met als doel informatie te vergaren en invloed uit te oefenen op politieke besluitvorming. Coinbase, een Amerikaans bedrijf, was het bedrijf dat het grootste bedrag heeft uitgegeven aan lobby-activiteiten..

In 2022 heeft de crypto-industrie meer dan twee keer zoveel geld uitgegeven aan wetgevers in vergelijking met het voorgaande jaar. Volgens OpenSecrets, een onderzoeksgroep die geld in de Amerikaanse politiek volgt, hebben meer dan 50 bedrijven uit de sector in 2021 in totaal 8,29 miljoen dollar uitgegeven om hun invloed op de politieke besluitvorming te vergroten.

MarketWatch heeft bericht over de lobby-uitgaven van de crypto-industrie, waaruit bleek dat Coinbase in 2022 het meeste geld heeft besteed aan lobbyen, namelijk ongeveer 3,4 miljoen dollar. Andere bedrijven, zoals de Blockchain Association, Crypto.com, Binance Holdings en Ripple, volgen met uitgaven variërend tussen de 1 miljoen en 2 miljoen dollar.

OpenSecrets, een onderzoeksgroep die geld in de Amerikaanse politiek volgt, heeft echter geen campagnebijdragen, verkiezingsfinanciering of politieke donaties meegerekend als onderdeel van de lobby-uitgaven, zelfs niet als deze donaties tot doel hebben relaties op te bouwen met beleidsmakers.

In het jaar van recorduitgaven voor lobbyen in de crypto-industrie, werden er diverse spraakmakende mislukkingen geconstateerd, beginnend met de implosie van Terra’s algoritmische stablecoin en eindigend met de ineenstorting van crypto-exchange FTX. Hoewel de uitgaven van de crypto-industrie voor lobbyen aanzienlijk lijken, hebben ze eigenlijk maar weinig invloed, gezien het feit dat de sector ver achterblijft bij de lobby-uitgaven van andere bedrijven en groepen, vooral in vergelijking met grote technologie- en e-commercebedrijven. Volgens een analyse van OpenSecrets besteedde Amazon en zijn dochterondernemingen bijvoorbeeld vorig jaar 21,38 miljoen dollar aan lobbyen, terwijl Alphabet meer dan 13 miljoen dollar uitgaf aan deze activiteiten.

Dit betekent dat de lobby-uitgaven van de crypto-industrie slechts een fractie zijn van de lobby-uitgaven van deze andere bedrijven, wat aangeeft dat er nog een lange weg te gaan is voordat de crypto-sector op hetzelfde niveau staat als andere belangrijke industrieën en bedrijven.

De oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft bijna 40 miljoen dollar uitgegeven aan politieke actiecomités en campagnes, voornamelijk aan de Democratische partij en haar kandidaten. Elon Musk speculeerde dat SBF 1 miljard dollar aan de Democraten had geschonken, hoewel dit niet bevestigd is. SBF zei namelijk dat een groot deel van zijn politieke donaties niet openbaar zijn gemaakt. Hij heeft echter ook donaties aan Republikeinen gedaan, waarvan hij niet wilde dat ze bekend zouden worden. Hij heeft nu gevraagd om het geld terug te geven aan de ontvangers van zijn donaties, zoals beschreven in een eerder artikel.

In Nederland is het gebruikelijk dat er geld wordt uitgegeven om invloed uit te oefenen op politieke besluitvorming, en er is recentelijk nieuws geweest over de lobbyactiviteiten van diverse bedrijven en belangengroepen, waaronder Shell, Unilever, boeren, klimaatactivisten, leraren en het openbaar vervoer.

Ook in de Europese Unie worden lobbyisten uitgenodigd om hun mening te geven over nieuwe wetten en richtlijnen, waardoor bedrijven en belangengroepen, waaronder cryptobedrijven, de mogelijkheid hebben om feedback te geven over bijvoorbeeld de MICA-richtlijnen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord