Crypto vormt reddingsboei voor Oekraïne en haar bevolking in noodsituatie

2022-07-28

De Russische occupatie in Oekraïne breidt zich helaas nog altijd uit. Gebieden in het noordoosten, de Donbas regio en rondom de Krim zijn voorlopig verloren. Deze invasie heeft nooit iets weg gehad van ‘een speciale militaire operatie’ zoals Vladimir Putin eind februari aankondigde. Het resultaat: een bevolking die duizenden burgerdoden heeft geleden, getergd wordt door constante angst en alles wat het lief is in vele gevallen volledig achterwege moet laten. Het geeft wellicht een sprankje hoop dat Oekraïne er niet alleen voor staat. Steun komt in veel verschillende gedaantes: versterking aan het front, politieke maatregelen en financiële hulp.

In laatstgenoemde speelt crypto een grote rol. Oekraïens vervangend Minister voor Digitale Transformatie, Alex Bornyakov, zei op Twitter: ‘Ondanks de ‘bear market’ is crypto een essentiële troef van de Oekraïense verdediging, het voorziet flexibiliteit en snelheid die letterlijk levens van onze soldaten redt.’ Veel donaties in crypto zijn door de crash in waarde gedaald, maar hiermee geeft Bornyakov aan dat alleen al de ongelimiteerde toegankelijkheid en het razendsnelle blockchain netwerk enorm van pas komen. Daarnaast ziet hij de huidige marktomstandigheden niet als een vast gegeven. ‘Iedere ‘crypto winter’ leidt naar een ‘crypto lente’, maar de industrie is hier om te blijven’. Bornyakov’s bericht was een reactie op een andere tweet van The Kyiv Independent, waarvan de boodschap luidde: ‘De crypto markt crash heeft de Oekraïense fundraisers er niet van weerhouden creatief na te denken over het sparen en ophalen van veel-benodigde financiële steun voor de Oekraïense zorg en defensie.

Het Ministerie van Digitale Transformatie van Oekraïne heeft via een website donaties mogelijk gemaakt. Hier kunnen de fundraisers naar refereren. Hier staat onder anderen hoe je kunt bijdragen en hoe de opgehaalde financiële middelen ingezet worden. Er wordt bijna in detail beschreven waar het opgehaalde geld aan uitgegeven wordt waardoor donateurs beter begrijpen hoe hun steun levens redt. Aanvullende anekdotes en quotes van Oekraïense politici onderstrepen dit. Ook is transparant zichtbaar hoeveel er inmiddels al is opgehaald in verschillende (crypto)valuta. Zo zijn er bijvoorbeeld al bijna 500.000 bitcoins en 10.000.000 ethers opgehaald. Als je je op wat voor manier dan ook verbonden voelt met de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne raden we je zeker aan een kijkje te nemen op deze website, ongeacht of je van plan bent te doneren.

hukr

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord