Crypto-gemeenschap staat op bij aardbeving in Turkije

2023-02-09

Je kan het niet gemist hebben: een zware aardbeving heeft recent Turkije en Syrië getroffen, resulterend in de dodelijkste ramp in tien jaar. Tot op heden zijn er meer dan 11.000 slachtoffers gemeld en dit aantal wordt verwacht te stijgen. Er zijn door de crypto-gemeenschap initiatieven opgestart om financiële hulp te bieden aan de slachtoffers in het getroffen gebied.

De crypto-gemeenschap staat bij tragische gebeurtenissen inmiddels bekend als een groep met veel vrijgevige mensen. Dit bleek eerder al bij na de Russische invasie van Oekraïne, waar een aantal weken na het verschrikkelijke nieuws al meer dan $100 miljoen aan cryptodonaties waren verstuurd, en daar hield het niet op. Ook bij deze ramp tonen cijfers van The Giving Block dat de gemiddelde crypto-donatie momenteel uitkomt op 11.000 dollar. Een getal dat ver boven het gemiddelde van donaties met fiatgeld ligt.

Binance, geleid door CEO Changpeng Zhao, heeft ook zijn hulp aangeboden aan Turkije na de verwoestende aardbeving. Hij had op 6 februari naar eigen zeggen al vier vergaderingen over hulpverlening en het beursplatform wil bijdragen door slachtofferhulp te bieden. Dit is niet de eerste keer dat Binance hulp biedt via dergelijke initiatieven. Ook zij steunden het de slachtoffers in Oekraïne door miljoenen dollars te doneren. Binance is momenteel ook bezig met het lanceren van de “Binance Refugee Card”.

De Binance Refugee Card is een tool die mensen in nood toegang geeft tot financiële hulp. Het is bijvoorbeeld nuttig voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije die hun huizen verloren hebben. Met de kaart kunnen zij op een beheerste manier hun leven weer opbouwen na de ramp. Er zijn al meer dan 15.000 houders van deze kaart en zij kunnen elke maand voor drie maanden rekenen op 75 BUSD, de stablecoin van Binance. Hoewel het niet om een enorm bedrag gaat, biedt de Binance Refugee Card wel steun in tijden van nood. In landen als Turkije kan deze steun een goede start zijn voor mensen die opnieuw moeten beginnen. Het uitdagende aspect is echter het selecteren van de juiste mensen voor de kaarten en het voorkomen van misbruik.

Een groot aantal bekende personen probeert ook hulpgroepen te stichten via sociale kanalen. Een voorbeeld hiervan is de Turkse rockster Haluk Levent, die samen met het goede doel Ahbap de handen ineen slaat om geld op te halen voor de mensen in het rampgebied. Levent vroeg op Twitter aan zijn meer dan 6,7 miljoen volgers of hij een crypto-wallet moest opzetten voor de slachtoffers van de ramp. Bijna 83% van de mensen antwoordde positief, waarop Levent besloot een crypto-wallet te openen. Hij creëerde samen met Ahbap samen een multi-signature wallet op de BNB Chain van Binance om donaties van de crypto-gemeenschap te ontvangen. Tot dusver gaat het om ruim 170.000 dollar aan donaties, die voornamelijk in de BUSD stablecoin van Binance zijn gedaan.

Wij van Cryptovergelijken wensen alle slachtoffers en nabestaanden veel sterkte toe en hopen dat er in Turkije drastische veranderingen gaan plaatsvinden waardoor een dergelijke ramp zich niet kan herhalen. We roepen iedereen op die iets kan missen om steun te betuigen. Deze mensen verzoeken we vriendelijk te onderzoeken hoe je kunt bijdragen, bijvoorbeeld via Het Rode Kruis of Giro555 (klik op de link).

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord