Crypto bank Silvergate trekt stekker uit eigen exchange en lijdt zware verliezen, klanten brengen activa elders onder

2023-03-06

Op dit moment houdt de hele cryptomarkt zijn adem in en volgt de ontwikkelingen rondom Silvergate, een crypto bank. Recent nieuws is dat het moederbedrijf van Silvergate, Silvergate Capital, heeft besloten om de stekker uit het Silvergate Exchange Network te trekken. Dit besluit is genomen nadat er twijfels waren gerezen over de haalbaarheid van dit project.

Silvergate, een Californische bank die voornamelijk handelt met crypto, heeft onlangs zware verliezen moeten incasseren vanwege haar samenwerking met FTX en Alameda Research. De aandelen van de bank zijn in de afgelopen zes maanden met maar liefst 95% gedaald. Op vrijdag heeft kredietbeoordelaar Moody’s de langetermijnrating van het bedrijf verlaagd en gewaarschuwd dat verdere verlagingen mogelijk zijn. Dit komt nadat Silvergate heeft aangegeven dat het slecht gekapitaliseerd is en dat het jaarverslag niet op tijd is ingediend.

Klanten met grote vermogens hebben Silvergate verlaten nu de bank in zwaar weer verkeert. Zij hebben ervoor gekozen om hun activa elders onder te brengen en zijn op zoek naar garanties dat hun geld veilig is. Onder deze klanten bevinden zich grote spelers uit de Amerikaanse cryptowereld, waaronder Crypto.com, Coinbase, Gemini en Galaxy Digital.

Silvergate had ook een eigen exchange genaamd Silvergate Exchange Network (SEN), die fungeerde als een wisseldienst voor cryptobetalingen in plaats van een traditionele beurs. De dienst maakte het mogelijk om op elk moment directe overschrijvingen uit te voeren, in tegenstelling tot de dagen die nodig zijn voor normale bankoverschrijvingen. Dit gaf investeerders en cryptobeurzen meer flexibiliteit en snelheid bij het uitvoeren van transacties.

Aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar rapporteerde Silvergate een verlies van $1 miljard. In januari en februari leed de bank nog meer verliezen, en afgelopen week werd bekend dat ze niet konden voldoen aan bepaalde verplichte rapportages. Silvergate heeft uitstel aangevraagd bij de SEC voor de rapportage en aangegeven dat ze mogelijk hun eigen levensvatbaarheid moeten evalueren.

De bank heeft ook aangegeven dat het onderwerp is van onderzoeken door bankautoriteiten en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het is onduidelijk of Silvergate het komende jaar kan voortbestaan, wat heeft geleid tot een scherpe daling van de aandelenkoers van de bank.

Het stoppen van SEN door Silvergate volgde op verschillende waarschuwingen van bankautoriteiten aan meerdere financiële instellingen. Deze autoriteiten voeren controles uit met betrekking tot de risico’s die gepaard gaan met blootstelling aan cryptocurrency, zoals volatiliteit.

Volgens Amerikaanse overheidsdiensten brengt blootstelling aan crypto inherente risico’s met zich mee. Cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerd en grotendeels ongereguleerd, waardoor beleggers kwetsbaar zijn voor marktvolatiliteit en fraude, in tegenstelling tot traditionele beleggingen.

Een veelgehoord argument is dat cryptocurrency’s de stabiliteit missen van gevestigde financiële systemen, waardoor ze vatbaar zijn voor plotselinge en extreme prijsschommelingen. Het is echter de vraag of de almaar dalende waarde van fiatvaluta’s beter is.

In 2017 lanceerde Silvergate de SEN als reactie op de groeiende vraag naar betalingsoplossingen voor digitale valuta. Het netwerk werd al snel populair onder institutionele beleggers vanwege de mogelijkheid om een veilige, betrouwbare en efficiënte betalingsinfrastructuur te bieden. Silvergate zag destijds een gat in de markt en besloot in te spelen op deze groeiende vraag naar betalingsoplossingen voor cryptocurrency.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord