Consensus

2023-02-26

Consensus is een term die veel gebruikt wordt in diverse context. Meestal is de essentie het proces waarbij twee of meerdere partijen het met elkaar eens worden. In de context van crypto verwijst de term “consensus” naar het proces waardoor een gedecentraliseerd netwerk van computers overeenstemming bereikt over de geldigheid van transacties en de staat van de blockchain.

In een blockchain-netwerk zijn er meerdere nodes (computers) die allemaal deel uitmaken van het netwerk en die allemaal dezelfde gegevens en transacties opslaan. Om ervoor te zorgen dat alle nodes dezelfde gegevens hebben, moeten ze het eens zijn over welke transacties geldig zijn en welke niet. Dit is waar het consensusproces komt kijken.

Het consensusproces in een blockchain-netwerk kan verschillen afhankelijk van het type blockchain. De twee bekende processen zijn:

  • Proof of Work (PoW)
  • Proof of Stake (PoS)

Bij Proof of Work moeten nodes ingewikkelde wiskundige problemen oplossen om nieuwe transacties aan de blockchain toe te voegen. De eerste node die het probleem oplost, voegt de nieuwe transactie toe aan de blockchain en ontvangt een beloning in cryptocurrency. Bij Proof of Stake (PoS) daarentegen wordt consensus bereikt door de eigenaren van cryptocurrency te laten stemmen over welke transacties geldig zijn.

Kortom, consensus in de context van crypto verwijst naar het proces waarbij een gedecentraliseerd netwerk van computers overeenstemming bereikt over de geldigheid van transacties en de staat van de blockchain, om ervoor te zorgen dat alle nodes dezelfde gegevens hebben.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord