Congreslid Tom Emmer stelt wetsvoorstel voor om digitale dollar te stoppen en privacy te beschermen

2023-02-26

Momenteel zijn centrale banken wereldwijd bezig met het onderzoeken of zelfs ontwikkelen van hun eigen digitale valuta een zogenoemde central bank digital currency (CBDC). Ook in de Verenigde Staten wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een digitale dollar. Echter, Congreslid Tom Emmer is tegen de ontwikkeling van een digitale dollar en wil dat deze plannen snel worden stopgezet.

Op 21 februari heeft Congreslid Tom Emmer een wetsvoorstel ingediend genaamd de CBDC Anti-Surveillance State Act, waarover hij een dag later Tweette. Het doel van dit wetsvoorstel is om de financiële privacy van Amerikanen te beschermen, aangezien Emmer van mening is dat de huidige machthebbers die werken aan de digitale dollar ongekozen bureaucraten zijn. Volgens Emmer moet de ontwikkeling van een digitale dollar in lijn zijn met de Amerikaanse normen en waarden van privacy, individuele soevereiniteit en vrije markten. Hij waarschuwt dat elke digitale valuta die deze normen niet respecteert, kan leiden tot de ontwikkeling van een gevaarlijke surveillance-tool.

Als het wetsvoorstel van Congreslid Tom Emmer wordt aangenomen, dan zal de Federal Reserve verplicht worden om transparant te zijn over het CBDC-project. Dit betekent dat de centrale bank regelmatig verslag moet uitbrengen over de voortgang van het project, inclusief eventuele pilots die worden uitgevoerd. Het Amerikaanse Congress zal dan ieder kwartaal op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen. Dit zou leiden tot meer openheid en inzicht in de ontwikkeling van de digitale dollar.

Volgens Congreslid Tom Emmer is een belangrijk doel van zijn wetsvoorstel om de leidende positie van Amerika in de techwereld te behouden. Emmer gelooft dat Amerika nog steeds een belangrijke speler is in de techindustrie, niet vanwege het forceren van innovaties, maar vanwege de mogelijkheden die het biedt voor technologieën om te groeien. Het wetsvoorstel is bedoeld om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van een digitale dollar in lijn is met de Amerikaanse normen en waarden, en tegelijkertijd de dominantie van Amerika in de techwereld beschermt. Hierdoor zou Amerika in staat zijn om te blijven concurreren in de wereldwijde technologische industrie.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell ziet de introductie van een digitale dollar als een manier om de dominantie van de Amerikaanse dollar op het wereldtoneel te behouden. Op welke manier Powell dit precies voor zich ziet, is nog niet bekend. Maar het is duidelijk dat een digitale dollar de centrale bank meer controle en mogelijkheden zou geven om de Amerikaanse economie te beheren. Er blijft echter nog veel onduidelijkheid over de vraag of deze extra controle ook de gewenste resultaten zal opleveren. Meer mogelijkheden betekent niet noodzakelijk dat de centrale bank ook de juiste beslissingen neemt.

Er wordt veel gespeculeerd over de vraag of de introductie van een digitale dollar een bedreiging vormt voor Bitcoin. Een van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin zo interessant is, is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Dit biedt bescherming tegen de geldontwaarding van traditionele fiatvaluta, zoals de Amerikaanse dollar, op dezelfde manier als goud dat al duizenden jaren doet.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de introductie van een digitale dollar betekent dat de Amerikaanse centrale bank ook het aantal dollars op de markt wil beperken om op schaarste te concurreren met Bitcoin. De enige bedreiging die een digitale dollar mogelijk vormt, is dat de Federal Reserve het moeilijker kan maken om Bitcoin te kopen door restricties in te stellen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat er beperkingen worden gesteld aan de hoeveelheid dollars die per week, maand of jaar in Bitcoin geïnvesteerd kan worden. Hierdoor zou de Amerikaanse bevolking in feite gedwongen kunnen worden om meer dollars vast te houden en minder in Bitcoin te investeren.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord